OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 Kleijwegt's Ochtendwijding gaat deze ochtend over het betaald voetbal en de jaartelling sinds het begin daarvan. En tevens bekent Arie dat ook hij bewonderaar is geworden van het spel van Ajax.
10.10 Kees Slager in gesprek met drs. Leo Spaans, medewerker van de directie Musea, Monumenten, Archieven en Archeologie van het Ministerie van OCW, over het zogenaamde "Verdrag van Malta", drie jaar geleden overeengekomen tussen de Europese ministers van Cultuur, dat het beheer van onze bodemschatten regelt.
10.35 Kees Slager in gesprek met Gerard Schuijt, bijzonder hoogleraar pers-, omroep en telecommunicatierecht aan de Rijksuniversiteit Leiden, over het zogenaamde verschoningsrecht van journalisten, naar aanleiding van de zogenaamde zaak Riem waarin drie journalisten deze week zwijgrecht hebben gekregen.
11.05 Kees Slager in gesprek met boekverkoper Frits van der Meij, van de historische afdeling van boekhandel Holkema, Scheltema, etc. in A'dam, over de vraag welke recent verschenen historische boeken aardig zijn om cadeau te geven voor Sinterklaas.
Van het lijstje van Frits worden de volgende boeken besproken:
- Willem III - Joris Abeling (Mets)
- De schatten van Lombok - Ewald Vanvugt (Mets)
- Herinneringen aan een uitstapje naar Brussel - Jacobus Noorduijn (Primavera)
- De lage landen - Raoul Bauer (Lannoo)
- Een dorp in de polder (over het dorp Graft) - A. Th. van Deursen (Bert Bakker)
- Een sieraad voor de stad (over de Hortus van A'dam) - D.O. Wijnands e.a. (AUP)
11.20 Aflevering 9 van de veertiendelige Spoor Terug-serie "De Loffelijcke Compagnie", over de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Deze aflevering gaat over Japan.
In het jaar 1600 bereikt "De Liefde", een schip van de Rotterdamse voorcompagnie, na lange omzwervingen de kust van Japan. Het is het begin van een eeuwenlange bijzondere band, want van 163? tot 185? krijgt de VOC het alleenrecht op handel met het totaal van de wereld afgesloten Japan. Dat gebeurt vanaf het kunstmatige eilandje Decima in de haven van Nagasaki, een soort luxe gevangenis voor hooguit twintig Nederlanders.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager