OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 In de Ochtendwijding heeft Arie Kleijwegt het over de discussie over de omroep, waarin steeds meer de 'nationale omroep' als toekomst- en wenkend perspectief opduikt, en de wet van Murphy en het Peter's Principle.
10.10 Twee fragmenten uit de zogenaamde 'collectie Geleedst'. Deze Janus Geleedst verzamelde bij zijn leven alle opnamen van het Concertgebouworkest, en deze ruim 800 geluidsdragers zijn nu opgenomen in de collectie van het Amsterdams Gemeentearchief. We draaien twee fragmenten: van Mahler (uit 1926) en van Bach (uit 1935).
11.15 Marnix Koolhaas in gesprek met Hans Meijer, naar aanleiding van het verschijnen van diens proefschrift "Den Haag-Djakarta, de Nederlands-Indonesische betrekkingen van 1950-1962" (Aula).
10.45 Reportage van Hans Olink over het aanbieden van de inventarislijst van het ontsloten CPN-archief en het persoonlijk Archief van Marcus Bakker bij het IISG.
11.05 Marnix Koolhaas in gesprek met de emeritus hoogleraar Masurel, viroloog en voorzitter van de Influenza Stichting, naar aanleiding van het verschijnen van "In de greep van de griep" van Rene Steenhorst (Spectrum), waar ook Masurel aan mee heeft gewerkt.
11.10 Bericht over de zojuist verschenen muziekcassette "150 jaar Volks-, Kinder, Kunst- en Cabaretliedjes van Nederlandse componisten in en rond Utrecht. Gedraaid wordt een liedje dat is geschreven door Manna de Wijs-Mouton, "'t Snoepwinkeltje", gezongen door Pieter Vis.
11.10 Aankondiging van Enquête naar Sinterklaasviering in Nederland door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.
11.15 Marnix Koolhaas telefonisch in gesprek met Emmy Nijman, directrice van SOC-reizen, over de zogenaamde VOC-reizen die ze gaan organiseren.
Informatie kan worden ingewonnen bij SOC-reizen.
11.20 Aflevering 8 van de 14-delige Spoor Terugserie De Loffelijcke Compagnie, over de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de VOC.
Aflevering 8: Holland in Azië.
Op reis nemen de Hollanders uit het vaderland voorwerpen en kennis mee. Bij het stichten van de handelsfactorijen wordt gebruik gemaakt van in het vaderland ontwikkelde kennis en gebruiken. De Hollanders exporteren zaken als de verrekijker, de bril en andere technische instrumenten. De Japanners leren schietend paardrijden en het platteland van Ceylon wordt doorsneden door kaarsrechte kanalen.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas