OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 Arie Kleijwegt vertelt in zijn ochtendwijding hoe hij vijftig jaar geleden precies om 10.10 uur de eerste bevrijders zag op de weg tussen Bergeijk en Valkenswaard vlak bij Dommelen en toen dus bevrijd was. Reden voor champagne !
10.15 Kees Slager in gesprek met Wim Onderstal, al sinds de jaren '30 actief in de vredesbeweging, oud-PSP-lid, radicaal-pacifist. Aanleiding en onderwerp is de start va de Vredesweek, die samenvalt met de grootscheepse herdenking van de operatie Market Garden. Onderwerp is ook de geschiedenis van de vredesbeweging.
10.30 Kees Slager in gesprek met Dr. Hans Keilson, een van de laatste nog levende 'exilschrijvers' in Nederland, naar aanleiding van de aanstaande opening van de tentoonstelling "Exilliteratuur" in het IISG, over de activiteiten van de uitgevers Querido en Allert de Lange, die in de jaren '30 meer dan 150 Duitse titels uitgaven van schrijvers die hun land ontvlucht waren voor het oprukkend fascisme en die hun boek in eigen land niet uitgegeven kregen.
10.45 Minidocumentaire van Kiki Amsberg over de scheepsramp van de Junyo Maru. Dit Japanse vrachtschip werd - volgepakt met in totaal ca. 6500 krijgsgevangenen en dwangarbeiders - op 18 september 1944 getorpedeerd door een Britse onderzeeërs. Zo'n 5600 mensen overleefden de ramp niet, en het was daarmee de grootste scheepsramp uit de geschiedenis. De overlevenden werden ingezet bij de aanleg van de Pakan Baroespoorlijn op Sumatra.
Kiki praat met mevrouw de Groot van Puffelen, die destijds met haar twee kleine kinderen in een Japans vrouwenkamp zat, en na de oorlog na naspeuringen erachter kwam dat ook haar man bij de ramp was omgekomen, en met de heer Deinema, overlevende van de ramp.
10.50 Column van Arie Kleijwegt onder de titel "Manipulaties van Lou de Jong".
Lou de Jong heeft in deel 10a van zijn "Koninkrijk der Nederlanden tijdens WO2" op pagina 632 beschreven dat het bombardement van Eindhoven op 18 september 1944 plaatsvond. In werkelijkheid was dit op 19 september. Arie Kleijwegt heeft eerder Lou de Jong gewezen op deze fout, en de Jong heeft het gecorrigeerd, maar Arie heeft ontdekt dat Lou de Jong twee schriftelijke bronnen foutief gebruikte om aan te tonen dat dit bombardement op 18 september plaatsvond. Een buitengewoon rare zaak, een historicus onwaardig.
11.05 Reportage van Paul van der Gaag naar aanleiding van de actie van de Utrechtse advocaat Bernard Tomlow om het door architect Dudok gebouwde Essostation aan de A2 voor sloop te behoeden.
11.10 Kees Slager - telefonisch - in gesprek met Gerard IJzereef, directeur van archeologisch themapark Archeon nabij Alphen ad Rijn, naar aanleiding van de berichten over bezuinigingen en dreigende ontslagen en dat het niet zo goed gaat met Archeon. Maar IJzereef is optimistisch.
11.15 Kees Slager in gesprek met de antropoloog Rob van Ginkel, naar aanleiding van het krijgen van de Cornelis Ruigrokprijs (25.000) voor zijn boek "Tussen Scylla en Charibdys, een etnohistorie van Texels vissersvolk 1813 en 1932" (Spinhuis).
11.25 Aflevering 3 in de Spoor Terugserie over de bevrijding van Zuid-Nederland, over de bevrijding van West-Zeeuws-Vlaanderen. Op 11 september 1944 werd Breskens gebombardeerd door de geallieerden. Dit was het begin van een verbeten gevecht om de bevrijding van West Zeeuws-Vlaanderen, die van groot belang was voor de toevoer van geallieerd materieel naar Antwerpen.
Aan het woord:
- Piet Verhage
- Mies Bouwense
- Johan Provoost
- Jaap Keymel
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager