OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat over de zogenaamde Motie Kleijwegt, genoemd naar de oom van Arie en indiener van deze Kamermotie die ten gronde lag aan de oprichting van de NOS, nu 25 jaar geleden. Ook foetert Kleijwegt nog wat op de minister van WVC, Hedy d'Ancona.
10.10 Kees Slager in gesprek met Dr. Gerard Visscher, die onlangs promoveerde op "Parlementaire invloed op wetgeving" (SDU), over die invloed van het parlement, die overigens groter is geworden.
10.45 Reportage van Kiki Amsberg van de opening van de tentoonstelling "Bier, de geschiedenis van een middeleeuwse volksdrank" in het Amsterdams Historisch Museum. de literair historicus Herman Pleij houdt daar een openingstoespraak, en met hem loopt Kiki over de tentoonstelling. Van deze tentoonstelling is tevens een boek beschikbaar. Titel idem, uitgeverij de Bataafsche Leeuw.
11.05 Reportage van Paul van der Gaag naar aanleiding van het verschijnen van het boek "Duister Den Haag, wandelen langs spionage-adressen" (SDU). Met de schrijver, Bob de Graaff, bekijkt Paul een aantal plekken in Den Haag waar spionnen zich plachten op te houden.
11.15 Recensies van "Waterstaatswerken verkend" (Pampus Associates, Utrecht, 030-321338), de geschiedenis van 34 waterstaatswerken, en van PIE, Almanak voor het Industrieel Erfgoed (PIE, Zeist)
11.20 Kees Slager in gesprek met Bert Hiddema, schrijver van "De zon schijnt voor iedereen", biografie van volkszanger Johnnie Jordaan.
11.25 Aankondiging van het Brabants dialectfestival in Lieshout. Ter gelegenheid van dit festival een liedje "Eigen teelt" gezongen door de 86-jarige Brabantse zanger Drik de Bruyn. (Van de CD "Schoon portret", Uitgave Stichting Volksmuziek Nederland).
11.30 Aflevering 2 van het tweeluik "Woonwagenbewoners tijdens de tweede Wereldoorlog".
Woonwagenbewoners werden over een kam geschoren door verscheidene burgemeesters met de zigeuners, die volgens de nazitheorieën vernietigd moesten worden. Een aantal burgemeesters in oorlogstijd zag vijftig jaar geleden kans om het probleem van de zogenaamde asocialen in een klap uit de wereld te helpen.
Aflevering 2: een poging tot deportatie.
Aan het woord:
- Toon Van Es
- Hannes Kabalt
- historicus Wim Willems
- Agent heer S.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager