OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.10 In zijn Ochtendwijding legt Arie Kleijwegt uit waarom hij op D66 stemt.
10.15 Kees Slager in gesprek met Hildebrand de Boer en Erik Nijhof, respectievelijk projectcoördinator en onderzoekscoördinator van het Pie (Projectbureau voor Industrieel Erfgoed), dat bezig is met de inventarisatie van oude fabrieksgebouwen met het doel te komen van een lijst gebouwen die als monument bewaard dienen te worden. Discussie over of die oude bolwerken van uitbuiting van arbeiders überhaupt wel bewaard moeten worden.
Het PIE is opgezet door WVC in 1992, met als doel een verantwoorde selectie resten industrieel verleden."
10.40 Kees Slager in gesprek met de historicus Fred Cammaert, die deze week promoveerde op zijn proefschrift "Het verborgen front, geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in Limburg (Eisma, Leeuwarden). Uit dit zeer gedegen (10 jaar aan gewerkt, 1100 pagina's) blijkt dat een aantal vooroordelen over de rol van de katholieke kerk tidens de oorlog niet klopt. Er was wel degelijk georganiseerd verzet in Limburg.
11.05 Kees Slager in gesprek met mevrouw G.W. van Montfrans van het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar aanleiding van de uitslag van onze KLO-enquête waarin we gevraagd hebben hoeveel mensen de doden van de oorlog herdenken en op welke dag Nederland zijn doden herdenkt. Bijna 2/3 van de bevolking zegt de doden op 4 mei te herdenken, en 70 % van de mensen geeft het goede antwoord op de vraag op welke dag de doden herdacht worden.
11.10 Hans Olink in gesprek met Florike Egmond, wetenschappelijk medewerkster van de vakgroep rechtsgeschiedenis aan de RUL, die het boek Op het verkeerde pad, georganiseerde misdaad in de Noordelijke Nederlanden 1650-1800" heeft geschreven (Bert Bakker)
11.15 Kees Slager in gesprek met Marcel Enkelaar, voorlichter van eht Hilversum Ziekenhuis, over de subsidie die is toegekend door WVC voor de renovatie van Zonnestraal.
11.25 Aflevering 10 van de dertiendelige serie Voort Kameraden over de geschiedenis van 100 jaar sociaaldemocratie. Deze aflevering gaat over De Rode Familie.
Aan het woord:
- Stan Poppe
- Annie Nicolaas
- Fie Poppe
- Lenie Bakker
- Ien van den Heuvel
- Andre van der Louw
- Annie en Gerard Nicolaas
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager