OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 In de Ochtendwijding heeft Arie Kleijwegt het over de jaren zeventig en de VPRO-ledenraad. Over deze ledenraad, die 25 jaar bestaat, hebben Mirjam Prenger en Rene Witte een boek geschreven, en Arie is daar zeer lovend over.
10.10 Naar aanleiding van de beursgang van de KPN praat Kees Slager over de geschiedenis van de PTT in Nederland met de bedrijfshistoricus van de PTT en directeur van het PTT-museum, de heer Dr. G. Hogesteeger. Hij heeft in 1989 een boek uitgegeven over de geschiedenis van de PTT "Van lopende bode tot telematica" (uitg. PTT). En tevens met Hein Albeda, PTT-deskundige van de Consumentenbond, over de gevolgen van allerlei wijzigingen bij de PTT voor de consument.
10.40 Kees Slager in gesprek met Mr. L.J. (Lambert) Giebels, medesamensteller van het zojuist verschenen boek "De formatiedagboeken van Beel, 1945-1973" over de persoon van Beel. Giebels is bezig met een biografie van Beel, die dit najaar het licht zal zien.
11.05 In de historisch nieuwsrubriek o.a.
- een HA-fragment van de opheffingsvergadering van provo in het Amsterdamse Vondelpark op 15 mei 1967.
- een recensie van Spieghel Historiael, artikel over vroedvrouwen.
- een recensie van "De Loden Last", J. van Everdingen en F. Meulenberg (Boom), over de gevolgen van ziekten bij beroemde historische figuren.
- Een recensie van een scriptie over censuur van de Nederlandse overheid op Indische uitzendingen, verzorgd door de Phohi tussen 1933-1940. Deze scriptie heeft de zgn. Inden-Reissprijs ontvangen."
11.14 Interview van Kiki Amsberg met Lodewijk Wagenaar voor zijn vertrek naar het eiland Onrust, Indonesie, waar hij opgravingen gaat verrichten naar de resten van de VOC aldaar. Er worden VOC-scheepswerven uit de 16e en 17e eeuw gereconstrueerd.
11.20 Kees Slager in gesprek met Diederik van der Meide, organisator van de festiviteiten in Groningen ter gelegenheid van de viering van de Reductie van Groningen die op 25 juli 1594 plaatsvond. En die Reductie betekent dat Groningen zich toen aansloot bij de Republiek, die vanaf dat moment de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden heette.
11.25 Aflevering 12 van de dertiendelige serie Voort Kameraden over de 100-jarige geschiedenis van de sociaaldemocratie. Deze aflevering heet "Aan de macht" en gaat over het kabinet Den Uyl, het eerste en tot nu toe enige kabinet in Nederland dat een progressieve meerderheid kende. O.a. over de olieboycot, de aankoop van de F-16, abortus, en kerncentrales.
Aan het woord:
- Stan Poppe, PvdA-kamerlid vanaf 1972
- Antirevolutionair Jaap Boersma
- Ien van den Heuvel
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas