OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt is deze week ingegeven door de naderende verkiezingen en gaat over die ene keer dat hij de toenmalige minister-president - Toxopeus - opzocht in het beroemde 'torentje'. Arie probeerde toen te bewerkstelligen dat Margalith, statenloos omdat ze een kind was van een Amerikaan en geboren uit een gescheiden moeder in Nederland, eindelijk de Nederlandse nationaliteit zou krijgen.
10.10 Naar aanleiding van de naderende eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika praat Marnix Koolhaas met Fulco van Aurich van de AABN (Anti-apartheidsbeweging Nederland), Darius Dhlomo, ANC, en C.E. Hulstaeart, van de NZAV (Nederlands Zuid-Afrikaanse Vereniging) over de strijd die de afgelopen jaren vanuit Nederland tegen de apartheid in Zuid-Afrika is gevoerd en over de toekomst van alle Zuid-Afrikabewegingen in Nederland.
10.45 Marnix Koolhaas in gesprek met Will Tinnemans, die ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van het NCB (Nederlands Centrum Buitenlanders) het boek "Een gouden armband" schreef, de geschiedenis van de Mediterrane Immigranten in Nederland vanaf 1945 (Uitg. NCB).
11.05 Deze week stond in de krant dat de paus voor het jaar 2000 een openbaar "Mea culpa" zou willen uitspreken ofwel vergiffenis wil vragen voor alle misdaden die de afgelopen 2000 jaar zijn begaan door of uit naam van de katholieke kerk. Naar aanleiding van dit bericht vroeg Kiki Amsberg aan een aantal vooraanstaande katholieken om welke misdaden het zou moeten gaan. Gevraagd werden: Prof. Schillebeeckx, Walter Goddijn, Jan Rutges (voormalige priester), Pater Kotte, Rex Brico (redacteur Geestelijk Leven van het AD).
11.15 Het Verzetsmuseum is bezig met de voorbereiding van een tentoonstelling over de voormalige Duitse kunstenares Helen Ernst, die voor de oorlog vanwege linkse sympathieën diverse malen in Duitse kampen werd opgesloten, in 1934 naar Amsterdam vluchtte, tijdens de oorlog in Ravensbruck terechtkwam en de oorlog daar overleefde. Ze overleed in 1948 in Schwerin in de voormalige DDR. Marnix Koolhaas praat met Ruud Lindeman van het Amsterdams Verzetsmuseum over waarnaar ze op zoek zijn voor het samenstellen van de tentoonstelling.
11.14 Marnix Koolhaas in gesprek met Frits van der Meij van de historische afdeling van boekhandel Scheltema over nieuwe ontwikkelingen in de historische boekenwereld.
Ze hebben het over:
- een nieuw tijdschrift: Weerzien met Indië.
- het Historisch Nieuwsblad en het verschijnsel dat historici vaak zo saai schrijven.
- "Venter, fabriqueur, fabrikant", Hetty Berg e.a. IISG
- Het onbekende vaderland, Willems en Lucassen, SDU
- De ontdekking van de derde wereld, Kuitenbrouwer, SDU
- Geschiedenis in de praktijk, van Rooijen, SDU
- radar, Uitg. Maldorodor, Sluik en Kurpershoek."
11.25 Aflevering 9 van de dertiendelige Spoor Terug serie Voort Kameraden over de geschiedenis van honderd jaar sociaaldemocratie gaat over het Indië-beleid van de Partij van de Arbeid.
Aan het woord:
- Bernard van Tijn, die voor de oorlog voorzitter was van de ISDP, de Indische Sociaaldemocratische Partij.
- Van der Goes van Naters, destijds PvdA-fractievoorzitter.
- Johan Scheps, vmg. PvdA-kamerlid
- Henk Roos en Wim Harms, PvdA-leden die in 1949 uit frustratie over het Indiebeleid de partij verlaten.
- Hilda Verweij-Jonker
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas