OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 Arie Kleijwegt vertelt ter gelegenheid van Koningin Beatrix' 56-ste verjaardag in zijn Ochtendwijding dat hij begin jaren '60 Beatrix van haar bekakte accent moest afhelpen en dat hij toen Koningin Juliana niet herkende.
10.10 Marnix Koolhaas praat met Hans (A.J.) van der Leeuw, ex-RIOD-medewerker, en Ton (A.J.) van Gils, directeur PUR (Pensioen- en Uitkeringsraad) naar aanleiding van de kwestie van de Japanse Ereschulden. Er is een proces gaande van slachtoffers van de Japanners tegen de Japanse staat. De vraag is in hoeverre deze claim gerechtvaardigd is. Een vergelijking wordt ook gemaakt met de Duitse herstelbetalingen.
10.35 Relaas van ex-dwangarbeider Lex Haag die dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn overleefde en vervolgens te werk werd gesteld in een kolenmijn in Nagasaki. Op band, Haag is inmiddels overleden.
10.40 Marnix Koolhaas in gesprek met KNMI-voorlichter Harry Geurts over de geschiedenis van het KNMI naar aanleiding van het 140-jarig bestaan van het KNMI.
11.05 Fragmentje uit de Ombudsmanuitzending van 8 januari 1971 over exploderende frisdrankflessen. Getoond werd een exploderende fles en de suggestie werd gewekt dat het een Exotafles betrof. De vroegere Exotafabrikant heeft een schadeclaim op de VARA ingediend van 18 miljoen, en dreigt dat proces nog te winnen ook.
11.15 Reportage van Gerard Leenders van de tentoonstelling "Vechten en feesten bij de Kelten; cultuurvolk of barbaren?" in het Universiteitsmuseum in Utrecht, ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de leerstoel Keltische taal- en letterkunde.
11.20 Recensie van Kiki Amsberg van het boek "Vrouwen in den Vreemde", lotgevallen van emigrantes en immigranten (Walburg Pers).
11.25 Marnix Koolhaas in gesprek met Ernest Hueting, 1 van de 2 auteurs van het boek "90 jaar tuberculosebestrijding in Nederland" (Walburg pers)
11.30 1e aflevering van drieluik Teringlijders, over de geschiedenis van de tbc en de tbc-bestrijding in Nederland. Aflevering 1 over de vooroorlogse jaren.
Aan het woord:
- Annie van Meurs, die in 1935 als 12-jarige ziek werd.
- Piet Kleton, die 23 was toen hij in 1934 ziek werd.
- zuster Visser, die meer dan dertig jaar lang bij de Amsterdamse TBC-bestrijding werkte.
- Nellie Schoonrewoerd, die op 14-jarige leeftijd ziek werd.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager