OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt heeft als kop "Johan Cruijff ontmaskerd". Er is weer veel te doen geweest over Cruijff: na veel gebakkelei gaat hij niet mee als trainer naar het WK voetbal. Kleijwegt vindt Cruijff een lulkoek producerende afgrijselijke betweter en hij hoopte dat er eindelijk eens een degelijke journalist zou komen die hem zou onthullen. Maar het artikel dat Joop van Tijn, hoofdredacteur VN, over Cruijff heeft geschreven, beantwoordt niet aan die verwachtingen.
10.10 Paul van der Gaag en Kees Slager in gesprek met
- Corry Moolhuysen, voorzitter van het internationale jaar van het Gezin
- Mirjam Hommes, historica en lid Emancipatieraad
- Dirk Damsma, historicus, schreef onlangs boek over "Het Hollandse Huisgezin (1560-heden)" (Kosmos).
Naar aanleiding van het feit dat 1994 door de VN is uitgeroepen tot Internationaal jaar van het Gezin. Gesprek over de geschiedenis van het Hollandse gezin, en de doelstellingen van het Jaar van het gezin.
11.05 Kees Slager in gesprek met de historicus Peter Paul de Baar, secretaris van de Stichting Theo Thijssen, medeauteur van het boekje "Het Amsterdam van Theo Thijssen", bezig met biografie van Thijssen, naar aanleiding van Theo Thijssen-revival en de opvoering van de muziekbewerking van de toneelproductie van "Kees de Jongen". Is ook bezig met Theo Thijssenmuseum.
11.10 Kees Slager in gesprek met de historicus Jan Bank over het verschijnen van de zogenaamde "Oorlogskranten", een overdruk van kranten uit de oorlog. (uitgeverij Florence) Bank zit in de begeleidingscommissie voor het verschijnen van die oorlogskranten.
11.25 Eerste aflevering van driedelige Spoor Terug-serie "Op het ijs kent men 's lands wijs". Deze aflevering gaat vooral veel over de rol van ijsclubs en kortebaanschaatsen.
Aan het woord:
- Arie van Geest, die opgroeide in Hazerswoude,
- Jacob Kollman, over het mensonwaardig 'voor spek en bonen rijden' in de jaren '20 in Kortenhoef (wedstrijden voor hulpbehoeftigen, met als prijs spek en bonen); over hoe hij als baanveger een centje bijverdiende als hij door de vorst werkloos was;
- landarbeiderszoon Arie van Geest, eveneens over voor spek en bonen rijden, maar dan door schaatsers tbv hulpbehoeftigen; over zijn deftige schaatsvriendin Marie die op een kasteel bleek te wonen
- Sietske Pasveer, kortebaanheldin uit de jaren '30-'40.
- Albert Koning, die probeert met kortebaanwedstrijden in de jaren '30 in zijn inkomsten te voorzien omdat hij ontslagen is bij de gemeente.
- Gerrit Duiker, die in zijn bijna 50-jarige schaatscarrière 388 prijzen won. Profsporter.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager