OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.10 Naar aanleiding van de uitschakeling van Oranje in de kwart finales van de EK in Engeland, haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan een wedstrijd tussen Ajax en Feijenoord die eindigde in 6-0, maar die volgens rasechte Feyenoorders onterecht was verloren.
10.15 Ter gelegenheid van de aanstaande Olympische Spelen in Atlanta heeft hoofdsponsor Coca Cola een lespakket samengesteld voor middelbare scholen over 100 jaar Olympische Spelen. Zo'n 600 (van de ca. 800) scholen hebben het pakket besteld. In het pakket staat veel te lezen over coca Cola, maar wat er niet in staat is dat Coca cola hoofdsponsor was van de nazispelen in 1936 in Berlijn, en ook anderszins het naziregime steunde.
Een gesprek met Siem van der Sluis, die uitlegt hoe en waarom het lespakket ontwikkeld is.
En een gesprek met staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs over sponsoring van het onderwijs. Netelenbos zegt plannen uit te werken om sponsoring van onderwijs in te dammen.
10.35 Kees Slager in gesprek met Ewald Vanvugt over zijn zojuist verschenen boek "Nestbevuilers. 400 jaar Nederlandse critici van het koloniale bewind in de Oost en de West" (Babylon de Geus, isbn 90-6222-313-3).
11.05 In de Tweede Kamer werd een debatje gehouden over asielbeleid. VVD-er Rijpstra stelde voor alle asielzoekers in een campus of dorp onder te brengen. Hierop vergeleek PvdA'er de plannen met Westerbork van de jaren '30. De Hoop Scheffer, CDA, verweet Middel toen 'historisch uit de bocht te vliegen'. Desgevraagd vindt directeur Mulder van Herinneringscentrum kamp Westerbork de vergelijking zeker niet ongepast, en Middel vloog dus degelijk niet 'historisch uit de bocht'.
11.10 Kees Slager in gesprek met Martine Letterie, schrijfster van "Het Schorremorrie van de Pruk", over een dievenbende van eind 18de eeuw waar haar voorouders de leiders van waren. Letterie kwam daarachter bij stamboomonderzoek.
11.20 Recensie van Hans Olink van "Herinneringen 2" van Dr. Lou de Jong (SDU, isbn 90 12 08258 7)
11.25 Aflevering 5 van de serie Eigen Baas gaat over Jan de Kleijn, sociaal bewogen artiest, afkomstig uit de Utrechtse arbeidersbuurt de Zeven Steegjes. Hij trekt na WO2 met zijn eigen cabaretgezelschap 35 jaar lang door het land. Hij heeft voornamelijk opgetreden voor arbeiders. Eerst voor hen die in de werkverschaffing zaten, in de zogenaamde DUW-kampen, daarna voor onder andere de landarbeidersbond en de bouwbond.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager