OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 Arie Kleijwegt beschrijft een gebeurtenis uit zijn verleden, waaraan hij werd herinnerd door het boek van Jan Haasbroek "Eerste woorden, laatste woorden" dat hij zojuist had gelezen.
10.10 Paul van der Gaag in gesprek met de Belgische historica Maria De Waele, naar aanleiding van het gesprek met Hein Bijkerk in OVT van vorige week. Bijkerk meldde toen dat in 1919 Nederland aanvalsplannen hadden klaarliggen om Belgie binnen te vallen. Maria De Waele - die is gepromoveerd op het Belgisch buitenlands beleid tijdens en na de eerste wereldoorlog - meent dat de Belgen zo'n eventuele inval zelf hadden uitgelokt en bovendien leefden er plannen voor inlijving van Nederlands gebied - Zeeuws-Vlaanderen en Limburg - al tientallen jaren voor WO1 bij het Belgische ministerie voor Buitenlandse Zaken.
10.30 Paul van der Gaag in gesprek met socioloog Gerrit van Kooten, naar aanleiding van cijfers die het CBS deze week publiceerde, waaruit blijkt dat vorig jaar een naoorlogs stakingsrecord is gevestigd. Van Kooten promoveerde in 1988 op "Stakingen en stakers" (isbn 90 5166 243), een onderzoek naar de fluctuaties in stakingsactiviteit in Nederland na WO2.
10.45 Hans Olink in gesprek met Jan Fontijn, over zijn deze week verschenen tweede deel van de biografie van Frederik van Eeden: "Trots verbrijzeld", over de periode vanaf 1901 (Querido,isbn 90 214 53024). Deel 1: "Tweespalt", over de periode tot 1901, verscheen in 1990 (isbn 90 214 63 016).
11.05 In de serie bedreigd geluid heeft Marnix een gesprekje met de voormalige dorpsomroeper uit Warmond Frans de Winter.
11.07 Reportage van stagiaire Annemieke de Windt van de tentoonstelling "Eeuwig verwelkende rozen", die zondag opengaat, in het Nationaal Schoolmuseum in Rotterdam.
11.15 Deze week verschenen twee Cd's met originele opnamen van Lou Bandy en Willy Derby. Omdat ook deze week Ajax won van Panathinaikos draaien we "We gaan naar Rome".
11.17 Telefoontje met Maria Luisa Fernandez die een oproep doet voor materiaal - arbeidscontracten, films, geluid, foto's, boeken, brieven etc. - voor een documentatiecentrum in Madrid over de emigratie van Spanjaarden.
11.22 Recensie van Kees Slager van het boek "Voor Koningin en vaderland" van Aad Jongbloed, dat deze week verscheen (Alpha).
11.25 Aflevering 5 van de negendelige Spoor Terugserie 't Is plicht dat ied're jongen, over de geschiedenis van de dienstplicht.
Deze aflevering "De Duitse inval" begint met de mobilisatie van amper geoefende soldaten en eindigt met het debacle in mei 1940, als het leger door de Duitsers onder de voet wordt gelopen.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Paul van der Gaag