OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 Het is vandaag 84 jaar geleden dat de Titanic zonk, waarbij 1522 het leven verloren. Ook op 14 april, maar dan in '85 vertrok Arie Kleijwegt met 3 andere zeilers - allen van boven de 55 jaar - voor een zeiltocht met een catamaran naar Amerika.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met historicus Bob de Graaff en PvdA-kamerlid Gerrit Valk naar aanleiding van het vorige week verschenen rapport van de Rijksarchiefdienst naar het onderhoud van de overheidsarchieven, waaruit blijkt dat er meer is verdwenen dan zou mogen. Ook bij de archieven van de Inlichtingen Dienst Buitenland is het een zooitje, want daar is ook veel verdwenen, en voorts krijgt de Graaff, die samen met Cees Wiebes een boek aan het schrijven is in de IDB gaan toestemming meer in de IDB-archieven te zoeken. Procederen bij de Raad van State mocht niet baten.
10.35 Marnix Koolhaas in gesprek met historica Annemarie Kerkhoven, over haar boek "Beeld van de psychiatrie 1800-1970. Historisch bezit van de psychiatrische ziekenhuizen in Nederland" dat volgende week verschijnt. (Waanders, isbn 90400 9750), een soort 'draagbaar museum' van de psychiatrie.
10.55 Fragment uit oude Spoor uitzending van een interview met een van de eerste wegenwachters, de heer Mosheuvel, over de begintijd van de Wegenwacht, nav het vijftigjarig bestaan van de Wegenwacht.
11.05 NOS-radiochef Henk van Hoorn wil af van de waterstanden op de radio. Daarom nu een oude waterstanden, begeleid door een gedicht van Ida Gerhardt.
11.10 Telefonisch gesprek met historicus Hein Bijkerk die bezig is met een promotieonderzoek naar het nieuwe legerstelsel van 1922. Hij ondekte in de archieven dat Nederland in 1919 serieuze plannen had Belgie binnen te vallen.
11.20 Recensie van het boek "De vuist van de paus. Nederlandse zouaven in Italie 1860-1870" van Wim Zaal. (Aspekt, isbn 90 75323 07 7)
11.22 Marnix Koolhaas telefonisch in gesprek met Peter Nissen, hoogleraar Brabantse cultuur aan de KUB, die onderzoek deed naar het verschijnsel moordliederen, die gezongen werden op markten en pleinen.
11.25 Aflevering 4 van de negendelige Spoor Terugserie 't Is Plicht dat ied're jongen, over de geschiedenis van de dienstplicht. Nooit meer oorlog, gaat over het interbellum, waarin dankzij de nieuwe Dienstplichtwet alleen een kaderleger overblijft met soldaten die maar vijf maanden in actieve dienst hoeven, maar waarin het dienstweigeren toch toeneemt.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas