OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 Arie Kleijwegt filosofeert over het proces van de selectieve perceptie, ofwel dat herinneringen wel eens ondergesneeuwd worden door andere herinneringen. En hij licht dit toe aan de hand van twee herinneringen: zijn gesjans met Marva's in '48, dat ertoe leidde dat hij bij de Koninklijke Marine werd ontslagen, en de windrichting bij Hattem in '44 die ertoe leidde dat hij in Eindhoven, bij Radio Herrijzend Nederland terechtkwam.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met socioloog Evert Ketting, o.a. medewerker van het NISSO (Ned.Inst. voor Seksuologisch Onderzoek) en in 1978 gepromoveerd op de geschiedenis van het abortusdebat in Nederland, over honderd jaar abortusdebat in Nederland. Aanleiding: de zoveelste rel over abortus veroorzaakt door de Evangelische Omroep. ("Van misdrijf tot hulpverlening" - Evert Ketting, uitgeverij Samson, 1978)
10.40 Marnix Koolhaas in gesprek met Jan Willem Verkaik naar aanleiding van diens onthullende boek (proefschrift) "De moord op graaf Floris V" (Verloren, isbn 90 6550 258 0). De Engelse koning was bij het moordcomplot - 27 juni 1296 - betrokken. En Verkaik heeft ooggetuigenverslagen en betalingsbewijzen gevonden. "
11.05 Reportage van Henrike van Gelder van de discussie in de Balie op vrijdag 15 maart over de herinrichting van de afdeling Nederlandse geschiedenis in het Rijksmuseum.
11.12 Gesprek van Marnix Koolhaas naar aanleiding van de tentoonstelling "Midden in het leven staan wij in de dood", kunstenaars over omgang met de dood, die deze week geopend werd in Arti et Amicitiae in Amsterdam plus forumdiscussie eveneens in Arti komende week. Plus boek met dezelfde titel, samenstelling Carpay & Capaan en Harry Heyink, bijdragen Wim Cappers, uitg. Arti A'dam, ISBN 90 72612 18 3. Cappers zal over enige tijd promoveren op het thema De overheid en de lijkbezorging in Nederland van 1748-1919.
11.20 Reportage van Paul van der Gaag naar aanleiding van serie van Studium Generale van de TU Delft in het Techniekmuseum in Delft over geluid. Gesprek met geluidskunstenaar en componist Warner van Es over zijn lezing "De rammelende melkman". Naar aanleiding van deze reportage doet Marnix een oproep voor bandjes van verdwenen geluiden, om zo te komen tot een geluidenmuseum.
11.25 Aflevering 3 en slot van driedelige Spoor Terugserie "Het Leger des Heils der Rijken" over de morele herbewapening in Nederland.
In 1921 begon de Amerikaanse dominee Frank Buchman aan een missie die tot op de dag van vandaag door zijn volgelingen wordt voortgezet: verbeter de wereld door met Gods hulp bij jezelf te beginnen.
Aflevering 3: Teloorgang 1955-1995.
Waarin aandacht voor de kwestie Indonesië, de koude oorlog en het anticommunisme, de crisisjaren, de kritiek van de ex-aanhangers, de financiering en de huidige morele herbewapening en haar activiteiten.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas