OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 Arie Kleijwegt kan maar niet genoeg krijgen van zijn computer en de zojuist verworven mogelijkheid om te zoeken op CD-rom in de Encyclopedia Brittannica. Hij heeft op 3 maart gekeken en 120 feiten gevonden.
10.10 Kees Slager in gesprek met Coen Hilbrink, die samen met Gerard Aalders het boek "De affaire Sanders" (SDU) schreef. Het boek deed nogal wat stof opwaaien, nog voor zijn verschijning. In het boek wordt aangetoond dat Prins Bernhard lid is geweest van de nazi-partij NSDAP, en volgens het Riod-bestuur is het boek niet wetenschappelijk. Hilbrink doet uit de doeken wat achter de schermen is plaatsgevallen de afgelopen maanden.
10.35 Kees Slager interviewt Prof. Harry vd Eerenbeemt over het zojuist verschenen eerste deel van "De Geschiedenis van Noord-Brabant" (Uitg. Boom), waarvan hij de eindredactie heeft gevoerd.
11.05 Kees Slager in gesprek met parlementair historicus Gerard Visscher naar aanleiding van pleidooien voor een 15de volkstelling. De 14de was precies 25 jaar geleden, en zorgde voor een hoop onrust.
11.10 Reportage van Paul van der Gaag van de inrichting van een nieuwe tentoonstelling in het Belastingmuseum in Rotterdam over Belastingoproeren die in ons land in de 17de en 18de eeuw voor een hoop opschudding zorgden.
"Het volk in rep en roer" loopt tot 15 september 1996."
11.20 Gesprek met Jon Schilder, hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Leiden, naar aanleiding van een opzienbarend artikel dat hij schreef in het Nederlands Juristenblad naar aanleiding van de demonstratie van extreemrechts in Zwolle, die door de burgemeester Jacobs van Zwolle niet werd verboden.
11.25 Aflevering 1 van driedelige Spoor Terugdocumentaire over de Morele herbewapening: Het Leger des Heils der Rijken.
In 1921 begint de Amerikaanse dominee Frank Buchman aan een missie die tot op de dag van vandaag door zijn volgelingen wordt voortgezet: het verbeteren van de wereld door, met Gods hulp, bij jezelf te beginnen.
Aflevering 1: De Oxfordgroep, 1923-1944.
Waarin aandacht voor de ideeën van Buchman, de eerste bijeenkomsten in Nederland, de aanhangers, de uitstapjes naar het buitenland, de grote bijeenkomst in Utrecht, de aanhang onder politici en de verkondiging van de wereldvisie: vrede op aarde.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager