OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.10 In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan de begintijd van het NOS-journaal, naar aanleiding van het verschijnen van het boek Live van Groenhuijsen en Van Liempt. (SDU)
10.15 Kees Slager via een lijn in gesprek met de onderwijshistoricus professor Nan Dodde, naar aanleiding van de uitspraak van de minister van binnenlandse zaken Dijkstal deze week dat het grondwetsartikel 23 dat de vrijheid van onderwijs regelt wat hem betreft geschrapt zou kunnen worden. Hierop regaa
10.35 Hans Olink in gesprek met Hans Schoots, wiens biografie "Gevaarlijk leven. Een biografie van Joris Ivens" deze week zal verschijnen. (Jan Mets)
11.05 Kees Slager is geheel gefrustreerd doordat hij de vragen op de nieuwe SDU-geschiedeniskalender niet kan beantwoorden, en geeft hem daarom weg aan de eerste luisteraar die het juiste antwoord geeft op de vraag die staat bij 3 december 1996: welke wereldberoemde schilder woonde twee jaar in het Brabantse Nuenen? Vincent van Gogh, dus, en de gelukkige is Alfredo Verboom uit Tilburg.
11.20 Recensie door Marnix Koolhaas van de memoires van radio-commentator GBJ Hiltermann: GBJ's kijk op zijn tijd belevenissen, herinneringen en overpeinzingen / SDU. Met fragment van de houseplaats van Hiltermann "Back to basics" en een aantal geluidsfragmenten.
11.10 Kees Slager in gesprek met Ad van Liempt over de geschiedenis van de televisiejournalistiek naar aanleiding van het boek "Live" (SDU) dat hij schreef samen met Charles Groenhuijsen.
11.25 Aflevering 3 van de vijfdelige Spoor Terugserie "De Binnenvaart" over de geschiedenis van de binnenscheepvaart vanaf het begin van deze eeuw.
Aflevering 3: Weer vrij.
Voor schippers die nog in het bezit zijn van hun vaartuig is werk genoeg. Voor anderen begint de moeizame zoektocht naar hun in beslag genomen schip. En schippers die zich in het buitenland bevinden hebben vaak de grootste moeite om terug in Nederland te komen.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Kees Slager