OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.10 Naar aanleiding van het geruchtmakende televisie-interview met Prinses Diana afgelopen week over haar perikelen met het Engelse Hof haalt Kleijwegt herinneringen op aan de begrafenis van de vermoorde president Kennedy waarbij hij voor het eerst rechtstreeks verslag deed voor de televisie. Veel indruk maakte daarbij het optreden van de weduwe Jacqueline Kennedy.
10.20 Marnix Koolhaas in gesprek met Jan Blokker, wiens toneelstuk Soekarno a.s donderdag in premiere gaat bij het Nationaal Toneel.
10.15 Marnix Koolhaas in gesprek met Ton van de Langkruis, directeur van het festival Indië/Indonesië dat a.s. donderdag van start gaat in Den Haag.
10.40 Gerard Leenders in gesprek met Johannes Houwink ten Cate, die deze week promoveerde op "Mannen van de daad en Duitsland 1919-1939, Het Hollandse zakenleven en de naoorlogse buitenlandse politiek". (SDU)
11.05 55 jaar geleden hield de Leidse hoogleraar Cleveringa zijn beroemde rede waarin hij zich verzette tegen het ontslag van zijn joodse collega Meijers. Deze rede wordt gezien als het begin van het openlijke verzet tegen de Duitse bezetter. Ter herdenking van die lezing werd vanaf 1970 een speciale Cleveringa-leerstoel ingesteld, met telkens een nieuwe gasthoogleraar voor een jaar. Dit jaar dreigde de leerstoel wegbezuinigd te worden, maar rector-magnificus Leertouwer meldt dat daar geen sprake van is.
11.10 Reportage van Paul van der Gaag van de presentatie van het tweede deel van "De werken van Jacob Haafner" (Walburg Pers).
11.15 Recensie door Hans Olink van het boek "Zwarte schapen. Losbollen, dronkaards en levensgenieters in de achttiende eeuwse beterhuizen" van Peter Spierenburg (Verloren).
11.20 Marnix Koolhaas in gesprek met Frans Grijzenhout, lid van het "Comité Tweede Eeuwfeest Nederlandse en Franse revoluties", over de vier tentoonstellingen die op dit moment zijn gewijd aan de Franse tijd:
- Denkbeeldig vaderland, kunst en politiek in de Bataafse-Franse tijd - Historisch Museum Den Haag
- En dan nu die kale Fransen, de provincie Utrecht in de Bataafse-Franse tijd (Muntmuseum Utrecht)
- Slachtoffers van de Bataafse revolutie, Oranjegezinden, opgesloten in de gevangenpoort (Museum gevangenpoort)
- Oranje in ballingschap, Paleis het Loo."
11.25 Aflevering 2 van de vijfdelige Spoor Terugserie "De Binnenvaart", over de geschiedenis van de binnenscheepvaart vanaf het begin van deze eeuw.
Aflevering 2: De binnenvaart in oorlogstijd.
De aflevering van deze week is gewijd aan de belevenissen van de schippers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gedurende de gehele oorlog worden veel schepen door de Duitsers gevorderd. Veel schippers weten dit te voorkomen door met schip en al onder te duiken.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas