OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.10 Naar aanleiding van de 1000-ste uitzending van de televisiesoap "Goede Tijden Slechte Tijden", filosofeert Arie Kleijwegt in zijn Ochtendwijding over de macht van het getal die de basis is van de democratie. Als twee miljoen mensen GTST goed vinden, dan kan het nooit zo heel erg slecht zijn, ook al willen intellectuelen dat doen geloven.
10.15 Marnix Koolhaas in gesprek met Maarten van der Linde, die deze week promoveerde op "Werkelijk ik kan alles, werkers in kerkelijke arbeid in de Nederlands Hervormde Kerk 1945-1966" (uitg. Mission/Boekencentrum, Zoetermeer), naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Hervormde organisatie Kerk en Wereld, die probeerde de kerk dichterbij de mensen te brengen. Ze deden dat in de beginjaren door middel van zgn. Wika's, werkers in kerkelijke arbeid, die opgeleid werden op de Academie de Horst. Ook aan de orde komt het boek "Min of meer fantastisch, vijftig jaar kerk en wereld", van Willem van der Meiden e.a. (Boekencentrum).
10.35 Marnix Koolhaas in gesprek met Wim Willems en Hans Meijer, over hun plannen 1000 Indische Nederlanders te gaan interviewen over hun geschiedenis. Met dit oral history project beogen ze meer te weten te komen over de groep Indische Nederlanders die na de onafhankelijkheid van Indonesië veelal onvrijwillig naar Nederland kwamen. In Nederland wonen ca. 188.000 Indische Nederlanders, en het is daarmee de grootste groep allochtonen in ons land. O.a. willen ze te weten komen hoe het komt dat hun assimilatie vrijwel naadloos is verlopen.
11.05 Deze week verscheen "Een plasje bloed in het zand", literaire getuigenissen van de grote oorlog, verzameld door Chrisje Brand (Balans). In OVT een fragment van een brief van cabaretier Jean Louis Pisuisse die destijds als journalist voor o.a. het Handelsblad "Brieven van achter het front" schreef.
11.10 Gesprek van Kees Slager met Peter Henderikx, medesamensteller van het boek "Vroeg middeleeuwse ringwalburgen in Zeeland", uitgeverij De Koperen Tuin/Goes. De burgen in Zeeland - Souburg, Oostburg, Burgh, Middelburg - werden in de vroege middeleeuwen aangelegd om de bevolking te beschermen tegen de invallen van de Noormannen.
11.15 Marnix Koolhaas telefonisch in gesprek met Professor Piet Visser over zijn oratie "Godtslasterlijcke ende pernicieuse boeken", als bijzonder hoogleraar boekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. De oratie gaat over de boekuitgevers in de Republiek in de tweede helft van de 17de eeuw. Veel boeken werden toen verboden en er verschenen ook verboden boeken onder de toonbank.
11.25 Aflevering 2 van Spoor Terug tweeluik over de geschiedenis van Release Haarlem.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas