OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 Arie Kleijwegt komt weer terug op zijn column over Fred Emmer van twee weken geleden, waarin hij vertelde dat Emmer een VPRO-televisieprogramma mag presenteren, maar dat over het feit dat hij 28 jaar geleden een VPRO-programma niet wilde presenteren niet werd gerept in een gidsartikel over Emmer.
10.10 Paul van der Gaag in gesprek met Bram van Ojik, mede-auteur (samen met Novib-directeur Max vd Berg) van Kostbaarder dan koralen, beschouwingen over ontwikkelingssamenwerking (Novib, van Gennep), over de ontwikkelingshulp in de afgelopen vijftig jaar.
10.35 Paul van der Gaag in gesprek met Michael Riemens, winnar van de Wolters Noordhoff Akademieprijs voor zijn doctoraalscriptie "Een vergeten hoofdstuk, de Nederlandse Anti-Oorlog Raad en het Nederlands Pacifisme tijdens de Eerste Wereldoorlog", en met Marijke Mossink, die volgende week promoveert op haar onderzoek "De levenbrengsters, over vrouwen, vrede en politiek in Nederland 1914-1940" (IISG).
11.05 Paul van der Gaag in gesprek met CDA-raadslid Adri den Boer uit Nieuwerkerk ad IJssel over de Jasstraat, vernoemd naar burgemeester Jas die fout blijkt te zijn geweest, en bovendien nog tijdens zijn leven zelf de straat naar zichzelf blijkt te hebben vernoemd. Deze straat krijgt nu een nieuwe naam.
11.10 Reportage naar aanleiding van bericht dat in het Liesbos bij Breda een 'heidense' plek is waar al eeuwen lang lapjes in bomen en struiken worden gehangen om geluk of gezondheid af te smeken. Staatsbosbeheer vindt het er maar een zooitje. Kunsthistoricus Erik Dolné merkte tot zijn ontzetting dat de heilige struiken werden verwijderd. Binnenkort komt er nu een officieel bord te hangen.
11.20 Paul van der Gaag in gesprek met Olav van Nimwegen die volgende week promoveert op "De subsistentie van het leger, Logistiek en strategie van het geallieerde en met name het Staatse leger tijdens de Spaanse Successieoorlog in de Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk (1701-1712) (Bataafsche Leeuw)
11.25 Aflevering 2 en slot van tweedelig portret van Engel Verkerke, eerst Waarheidredacteur en communist, en later 'affichekoning'. Deze aflevering gaat over zijn leven als zakenman.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Paul van der Gaag