OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 Naar aanleiding van de mammoetserie van Wim Kayzer "Vertrouwd en o zo vreemd", over het geheugen, haalt Arie Kleijwegt herinneringen op aan een reis die hij in 1950 maakte in het kielzog van Prins Bernhard, samen met een aantal andere journalisten door Venezuela, Suriname en Brazilië. Hij was ervan overtuigd dat de reis op de bonnefooi verliep, maar bij navraag bij een collega die ook bij die reis betrokken was bleek dat de reis goed vantevoren geregeld was.
10.15 Marnix Koolhaas in gesprek met de historici Perry Pierik en Marcel Reijmerink, naar aanleiding van de conflicten tussen de legerleiding en de defensietop over de inzet van Dutchbat bij de oorlog in Bosnië. Ze zetten uiteen hoe de verstandhouding in het verleden onder de diverse Ministers van defensie met de legerleiding is geweest. (Vredeling, ter Beek, en de chef Defensiestaf van den Breemen)
10.15 Marnix Koolhaas in gesprek met de archeoloog Wim Willems, Directeur van de Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek in Amersfoort en onderzoeksleider naar Romeins Nijmegen, naar aanleiding van het verschijnen van het boek "De Romeinse rijksgrens tussen Moezel en Noordzeekust", geschreven door Bechert en Willems (Matrijs) en de deze week geuite noodkreet van archeologen over bedreigde archeologische bodemschatten.
10.45 Reportage van Marnix Koolhaas naar aanleiding van het verschijnen van een catalogus van de Stichting Film en Wetenschap van hun 'oral history'-collectie. Marnix sprak daar met samenstelster Mieke Lauwers en met Rolf Schuursma, die begin jaren '60 als eerste in Nederland begon met het op band zetten van levensverhalen. Plus enkele fragmenten. (o.a. van ene Jan Fahner)
11.05 Marnix Koolhaas in gesprek met Judith Schuijf, over haar zojuist verschenen boek "Heidens Nederland, zichtbare overblijfselen van een niet-christelijk verleden" (Matrijs).
11.13 Reportage van Gerard Leenders van de tentoonstelling "Thuis, als vader op zee is" in het Nationale Sleepvaart Museum in Maassluis. De tentoonstelling geeft een indruk van het leven van zeemansvrouwen die bij de zeesleepvaart zijn betrokken. De vrouwen hadden zich verenigd in de vrouwenclub van sleepvaartmaatschappij Smit uit Maassluis.
11.20 Marnix Koolhaas in gesprek met archeoloog Leo Verhart, medewerker van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, naar aanleiding van ziujn boek "List en bedrog, vervalsingen in de Nederlandse archeologie" (Matrijs).
11.25 In het Spoor Terug een herhaling (van 2 januari 1994) van het portret van Cornelia van der Veen-Schmal. Zij was tot haar huwelijk wijkverpleegster in Noord-Holland en schreef daarover een boek "De zuster komt zo", verschenen in 1993 bij uitgeverij 60+ in Cadier en Keer.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas