OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 In zijn column "Burgemeester in oorlogstijd" verwijst Arie Kleijwegt naar de opvattingen van Mr. Jaap Burger, Minister van Buitenlandse Zaken in Londen, die veel kritiek heeft geuit op het verzet - veel teveel risico's genomen om onbenulligheden - en die o.a. van mening was dat mensen die onder de bezetting bleven functioneren vaak meer door de mazen van het net heen eenlingen konden helpen dan de dogmatici die uit protest tegen de bezetter hun werk neerlegden.
10.10 Naar aanleiding van het staatsbezoek dat Beatrix en Claus afgelopen week brachten aan Israël en de kritiek die Ezer Weizman leverde op de rol van de Nederlanders tijdens de oorlog, praat Marnix Koolhaas met Fred Grunfeld, als politicoloog werkzaam aan de Rijksuniversiteit van Limburg, over de betrekkingen tussen Nederland en Israël en over hoe Nederland zo populair heeft kunnen blijven in Israël, ondanks dat hier van alle West-Europese landen de meeste Joden zijn weggevoerd naar de gaskamers.
Grunfeld promoveerde op "Nederland en het nabije Oosten", Kluwer 1991.
10.35 Paul van der Gaag praat met Wim Willems, die onlangs promoveerde op "Op zoek naar de ware zigeuner" (Jan van Arkel, 1995), en wiens boek "Mensen van de reis" binnenkort verschijnt (samen met Leo Lucassen en Annemarie Cottaar) (Waanders).
Willems onthult o.a. dat in 1928 de familie Steinbach, met nog vele andere woonwagenbewoners, dankzij een fanatieke ambtenaar als zigeunerfamilie in de burgerlijke stand is opgenomen, en dat het meisje Settela Steinbach - van de beroemde foto van het meisje met de hoofddoek - dus niet was afgevoerd als die ambtenaar er niet was geweest.
11.05 Deze week overleed Wim Peters op 91-jarige leeftijd. Peters was 36 jaar lang Nederlands recordhouder hinkstapsprong, en deed mee aan de Olympische Spelen van 1924, '28 en '32. Hij zou de eerste Nederlandse atleet zijn geweest die aan vier opeenvolgende O.S. zou hebben meegedaan, ware het niet dat hij weigerde aan Hitler's propagandaspelen in Berlijn 1936 deel te nemen. Waarom niet, dat vertelde hij in de Spoor Terugserie Sport en oorlog van 1987. Een herhaling van dat fragment.
11.10 Recensie van Marnix Koolhaas van het 6e Jaarboek Mediageschiedenis (IISG). Marnix constateert twee missers, die typerend zijn voor de schroom waarmee het oorlogsverleden van de radio nog steeds omgeven is en die te maken hebben met de uitspraken van de zuiveringscommissie over Abraham van der Deure en Paul de Waart.
11.20 Marnix Koolhaas in gesprek met Albert van der Zeijden, van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, naar aanleiding van de door hem samengestelde en zojuist geopende tentoonstelling "Zandloper, zeis en pierlala. Symbolen van de dood in kunst en cultuur".
(Trekkende tentoonstelling, van 1-30 april in Heemerf de Schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41-43, Goirle).
Ook is er een boek verschenen - met dezelfde titel - over de Europese geschiedenis van de symbolen van de dood, auteur Prof.Dr. G.T. Haneveld, verschenen bij Kosmos/Z&K, Utrecht."
11.15 Reportage van Kees Slager van de opening van het Verzetsmuseum van de Rotterdammer Arie Mast, die een museum begon om van zijn oorlogstrauma af te komen.
Het geheel met vrijwilligers bemande museum is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10-16 uur en op zondag van 12-18 uur, aan de Veerlaan 19 in Rotterdam/Katendrecht."
11.25 Aflevering 1 van de vierdelige Spoor Terugserie Vlucht uit het Derde Rijk, over de Duitsers - intellectuelen, joden, communisten etc. - die in de jaren dertig Duitsland ontvluchtten voor het dreigende fascisme en nazisme.
Aan het woord o.a.: de joodse schrijfster Elisabeth Augustin, graficus Helmut Salden, journalist Klaus Schreiner.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie: Marnix Koolhaas