OVT
Historisch programma, met achtereenvolgens:
-In zijn Ochtendwijding vertelt Arie Kleijwegt dat hij onlangs aanwezig is geweest bij een reünie van zijn vroegere school, de Rijks HBS in Schiedam. Hij herkende niemand, op een leerling na: Henk. En verder vertelde een andere oud-leerling hem dat hij na de bevrijding de gehate scheikundeleraar De Kale genaamd had gearresteerd omdat hij fout was geweest tijdens de oorlog.
-Marnix Koolhaas in gesprek met de historici Marij Leenders, auteur van het vorig jaar verschenen boek "Ongenode Gasten, van traditioneel asielrecht naar immigratiebeleid van 1815 tot 1938" (Verloren), en Corrie Berghuis, auteur van "Joodse vluchtelingen in Nederland 1938-1940, documenten betreffende toelating, uitleiding en kampopname" (Kok, Kampen), naar aanleiding van het voorstel van Lubbers deze week om opvang van vluchtelingen door particulieren te stimuleren. De vraag is hoe Nederland is omgegaan met Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog en Joodse vluchtelingen die aan de vooravond van WO2 naar Nederland kwamen.
-Hans Olink in gesprek met de emeritus hoogleraar sociologie en columnist J.A.A. van Doorn naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek "De laatste eeuw van Indië, ontwikkeling en ondergang van een koloniaal project (Bert Bakker).
-Fragment uit Spoor Terug van 25 juni 1991 van Kiki Amsberg over het torpederen door een Japanse onderzeeër van het Nederlandse koopvaardijschip de Tjisalak ter hoogte van Ceylon. Dit gebeurde precies vijftig jaar geleden. Eerste stuurman Frits de Jong overleefde met vier anderen de slachting (van de 103 opvarenden).
-Marnix Koolhaas in gesprek met Henk van Gelder, schrijver van de biografie van cabaretier en tekstschrijver Jaap van de Merwe "De Vriendelijkste kerel van de wereld", (Nijgh)
-Marnix Koolhaas in gesprek met Thera Wijsenbeek en Pim Reinders, samenstellers van het boek en gelijknamige tentoonstelling "Koffie in Nederland" (Walburg Pers).
-Aflevering 6 van de dertiendelige documentaire Spoor Terug serie "Voort kameraden" over de 100-jarige geschiedenis van de sociaaldemocratie. Deze aflevering gaat over de crisisjaren in het Interbellum, als de SDAP komt met een oplossing voor de crisis: Het Plan van de Arbeid.
Aan het woord (of HA-fragmenten):
- Christien de Ruijter-de Zeeuw, over het beleid van SDAP-wethouders in de crisisjaren en over haar kritiek op de partij die haar ertoe brengt zich aan te sluiten bij de OSP, Onafhankelijke Socialistische Partij.
- Hilda Verweij-Jonker, die in de jaren '30 in de Raad zat van Eindhoven.
- Lenie Bakker, o.a. actief in het Instituut voor Arbeiders Ontwikkeling
- Jan Tinbergen, medeopsteller van het Plan van de Arbeid.
- Wim Thomassen, over de enthousiaste ontvangst van het Plan van de Arbeid
- An Thomassen, die zich inzet voor de realisatie van het Plan van de Arbeid.
- Ha-fragment van SDAP-kamerlid Zadelhoff, waarin deze zich uitspreekt tegen militarisme.
- Wim Harms, AJC-lid, die zich verzet als de partij het antimilitaristisch standpunt laat vallen.
- HA: Drees