OVT
Historisch programma, met achtereenvolgens:
-In zijn Ochtendwijding haalt Arie Kleijwegt zijn gram over de naar zijn mening toenemende verloedering van de zogenaamde fatsoenlijke kranten en bladen, waaronder ook de VPRO-gids.
-Naar aanleiding van de plannen van Minister van Sociale Zaken de Vries om de arbeidstijden te flexibiliseren en de achturendag af te schaffen praat Kees Slager over de geschiedenis van de achturendag met econoom Luchien Karsten, die ooit promoveerde op de strijd om de achturendag, en met FNV-voorlichter Jeroen Sprenger, over het standpunt van de FNV over de plannen van de Vries. De FNV is tegen. (uitzondering wordt nu regeling)
-Kees Slager in gesprek met Jan de Moor en Paul van der Velde, oprichters van het zogenaamde Haafnergenootschap, over het leven, de werken en de betekenis van de 18de eeuwse schrijver en antikolonialist Jacob Haafner. Zij zijn bezig met het verzorgen van heruitgaven van Haafners boeken. Tot nu zijn verschenen:
"De werken van Jacob Haafner", deel 1 (met daarin de eerste 2 reisverhalen, (Walburg Pers) en
"Verhandeling over het nut der zendelingen en zendelings-genootschappen" (Verloren).
Ook genoemd werd: Schrijversprentenboek 32, "Uit menschlievendheid zoude ik barbaar ....." (Veen '92)
Tevens korte reportage van Kees Slager over de oprichting op zondag 13 maart 1994 van het Genootschap.
-Reportage van Hans Olink over de tentoonstelling "i10 sporen van de avant-garde" bij het ABP in Heerlen (7 maart t/m 29 april 1994). Samen met de oprichter van het avant-garde internationale tijdschrift i10 (in 1927), de 94-jarige Arthur Lehning, loopt Hans Olink over de tentoonstelling.
-Recensie van Hans Olink van het onlangs bij Kosmos verschenen boek (plus CD) "Jong in de jaren '50" van Chris in 't Velt.
-Reportage van Gerard Leenders naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling in museum Willem van Haren in Heerenveen "Kwam Robinson Crusoe uit Heerenveen?" over de theorie dat voor Daniel Defoe's boek de Heerenvener Sjouke Gabbes model zou hebben gestaan.
-Deels nieuw gemaakte deels herhaling van documentaire uit '86 van Lida Iburg over de Arbeiders Jeugd Centrale de eerste jaren vanaf zijn oprichting in 1918. Aflevering 5 van de 13-delige Spoor Terug-serie Voort kameraden over de 100-jarige geschiedenis van de sociaaldemocratie.
Aan het woord (of uit HA):
- Herman Molendijk, AJC-er van het eerste uur.
- Christien de Ruyter-De Zeeuw, AJC-lid
- Wim Thomassen, o.a. AJC-bestuurder in de jaren '30.
- Wim Harms, AJC-lid, over de Rode Valken.
- Ad van Mook
- Koos Vorrink