OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-column Cajo Brendel
De laatste column van Cajo Brendel, over het einde van de arbeidersbeweging, maar niet het einde van de beweging der arbeiders.
-de geschiedenis van de alternatieve geneeskunde
Kees Slager in gesprek met historicus en medicus Prof.Dr. Jan Klaas van der Korst, over de geschiedenis van de eeuwige strijd tussen kwakzalverij en officiële geneeskunde, naar aanleiding van de affaire rond het Kushi-instituut. Auteur van Om lijf en leven, geschiedenis van de gezondheidszorg in Nederland van 1200-1960" (Uitverkocht). + Fragment uit show van Jomanda 1'31""
-Persvrijheid en persbreidel in Nederlands-Indië
Marnix Koolhaas in gesprek met Mirjam Maters, over haar boek Van zachte wenk tot harde hand", over persvrijheid en persbreidel in Nederlands-Indië 1906-1942 (Verloren, isbn 90-6550-596-2)."
-Reünie Willem Barendsz
Gisteren was er een bijzondere reünie in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Daar kwamen zo'n 300 oud-bemanningsleden bij elkaar van de Willem Barendsz, de laatste Nederlandse walvisvaarder, die tussen 1945 en 1964 in het zuidpoolgebied actief was. Tegenwoordig mag de walvisvaart dan een beruchte activiteit zijn, toen waren de mannen van de Willem Barendsz helden. Marnix Koolhaas begaf zich onder de voormalige jagers, flensers en harpoeniers en hoorde de sterke verhalen aan.
-Bedevaartplaatsen in Nederland
Kees Slager praat met Peter Jan Margry naar aanleiding van het verschijnen van het tweede - aan Noord-Brabant gewijde - deel van de driedelige serie Bedevaartplaatsen in Nederland". (Verloren, isbn 90-6550-567-9)."
-repo Prinses Marianne
En dan nu aandacht voor een vergeten prinses van Oranje. Prinses Marianne, geboren in 1810 als dochter van Willem I, die door het Oranjehuis bewust is weggehouden uit de geschiedenis. Want haar levenswandel strookte niet met de 19e eeuwse moraal. Niet alleen daardoor had ze een moeilijk leven, ook omdat ze een paar kinderen verloor. Verslaggeefster Saskia van Reenen bracht samen met Kees van der Leer (die een boek schreef over de vergeten prinses) een bezoek aan Museum Swaensteyn in Voorburg, waar een tentoonstelling aan Prinses Marianne is gewijd. Het boek dat Kees van der Leer schreef heet: 'Marianne, een Oranjeprinses trouw tot in de dood'. Tentoonstelling Koningsdochter op een dorp, Prinses Marianne in Voorburg" in Museum Swaensteyn in Voorburg. (t/m 17 januari 1999)."
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: Waakzaam voor het vaderland
Een vijfdelige serie waarin voormalige agenten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst voor het eerst open over hun werk vertellen.
BVD: Waakzaam voor het Vaderland, deel 2
Na het Bureau Nationale Veiligheid (1945) en de Centrale Inlichtingendienst (1947) werd in 1949 de Binnenlandse Veiligheidsdienst in het leven geroepen. Gesprekken met voormalige analisten, volgers, runners en afluisteraars over hun werk. Deel 2: over de BVD en de CPN. Geïnterviewden: Piet Storm (schuilnaam); Cees van den Heuvel (hoofd opleiding); dhr. Hooghoudt (schuilnaam). Samenstelling Hans Olink en Paul Arnoldussen. Presentatie: Kiki Amsberg.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager