OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-column Cajo Brendel
De column van Cajo Brendel o.a. over gebeurtenissen naar aanleiding van mei '68. Bijeenkomst met Daniel Cohn-Bendit. En over de 'Grunwickshow'.
-Bram Stemerdink: 170 jaar Koninklijke Militaire Academie
Marnix Koolhaas praat met Bram Stemerdink, de oud-minister van defensie, over zijn zojuist verschenen boek 'Jonkers, 170 jaar Koninklijke Militaire Academie', uig. Balans, isbn 90 5018 397 2. + 2 bandfragmenten van Roéll 1938 en Meyenveldt.
-100 jaar De Nederlandse Vereniging van Makelaars
De Nederlandse Vereniging van Makelaars bestaat 100 jaar. Marnix Koolhaas praat met de auteur van het jubileumboek 'Honderd jaar NVM-Makelaardij 1898-1998', Wilbert Schreurs , uitg. eigen beheer.
-de Bataafsche republiek
De patriot en schrijver Gerrit Paape, die een belangrijke rol als propagandist en pamflettist speelde tijdens de Bataafs-Franse tijd van 200 jaar geleden in ons land, schreef precies 200 jaar geleden een 'politieke droomroman', waarin een wijsgeer met zijn domme knecht een reis door de tijd maakt, een reis die in feite bestaat uit een diepe slaap en die precies 200 jaar later eindigt in 1998. Hoe het gedroomde Nederland van Paape er uitziet, kunnen we nu weer lezen, want Paape's boek, getiteld 'De Bataafse Republiek', is nu als reprint weer in de boekhandel te koop. De 'bezorger' van het boek is Peter Altena en Marnix Koolhaas praat met hem. - 'De Bataafsche Republiek door Gerrit Paape' - Peter Altena, isbn 90 75697 11 2, uitg. Vantilt
-350 jaar Universiteit Harderwijk
Bijna niemand zal het weten, maar Harderwijk was ooit een echte Universiteitsstad. In het Veluws Museum in Harderwijk is de tentoonstelling 'een onderschatte universiteit-350 jaar Gelderse Academie' geopend. Verslaggeefster Saskia van Reenen werd door samensteller Jaap van der Meer rondgeleid in de voetsporen van een 18e eeuwse student. De tentoonstelling in het Veluws Museum is nog tot 9 november te bezichtigen, en bovendien verscheen het boek Geschiedenis van Harderwijk bij uitg. Boom.
-Goud uit graan
Afgelopen week is een koppeltentoonstelling geopend in het Drents Museum en in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam onder de overkoepelende titel “Goud uit Graan. Nederland en het Oostzeegebied 1600-1850”. De tentoonstellingen geven een beeld van de Oostzeehandel, een handel die door Johan de Wit vanwege het economische belang de `moedernegotie' werd. Paul van Royen werkte mee aan het begeleidende boek bij de tentoonstellingen. Marnix Koolhaas praat met hem. - Tentoonstelling 'Goud uit Graan' Drents Museum, Assen en Scheepvaartmuseum, Amsterdam - Boek 'Goud uit Graan: Nederland en het Oostzeegebied 1600-1850', uitg. Waanders, isbn 90 400 9247 8
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
BVD: Waakzaam voor het Vaderland, deel 1
De Spoor Terugdocumentaire: Waakzaam voor het vaderland
EEen vijfdelige serie waarin voormalige agenten van de Binnenlandse Veiligheidsdienst voor het eerst open over hun werk vertellen.
Afl. 1. Na het Bureau Nationale Veiligheid (1945) en de Centrale Inlichtingendienst (1947) werd in 1949 de Binnenlandse Veiligheidsdienst in het leven geroepen. Gesprekken met voormalige analisten, volgers, runners en afluisteraars over hun werk. Deel 1: het ontstaan van de voorloper van de BVD, het in 1945 opgerichte Bureau Nationale Veiligheid. Gesprekken met: Piet Storm (schuilnaam); Willem de Graaf (schuilnaam uit het verzet); dhr. Hooghoudt (schuilnaam); Cees van den Heuvel (hoofd afdeling personeelsrecherche). Samenstelling: Hans Olink en Paul Arnoldussen (Het Parool). Presentatie: Astrid Nauta
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas