OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-Column Cajo Brendel
De columnist van de maand oktober is de oud-journalist en radencommunist Cajo Brendel. Deze week een column over zijn politiek bewustzijn (socialisme/communisme) en o.a. over David Wijnkoop van de CPH.
-Pedofielendebat sinds de jaren '60
Deze week lanceerde Minister Korthals van Justitie onder instemming van de meeste politieke partijen het plan om zwartlijsten van veroordeelde pedofielen op te stellen, om ze op die manier uit banen te kunnen weren waar ze met kinderen in aanmerking komen. Marnix Koolhaas praat met seksuoloog Frits Wafelbakker over hoe de afwijzing en de tolerantie ten opzichte van pedofielen zich de afgelopen tientallen jaren ontwikkeld heeft, en wat daarvan de oorzaken zijn. + 3 HA-fragmenten.
-25 jaar Sociaal Cultureel Planbureau
Marnix Koolhaas praat met de projectleider van het Sociaal Cultureel Planbureau Carlo van Praag over het rapport wat zij hebben uitgegeven naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan. Hoe anders zijn wij in 25 jaar gaan denken over bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen. - 'Sociaal en Cultureel rapport 1998: 25 jaar sociale verandering', uitg. Sociaal Cultureel Planbureau, isbn 90 5749 114 1
-400 jaar Indië in de Nederlandse letteren
Een kort commentaar van Marnix Koolhaas op het verschijnen van het boek 'Oost-Indische inkt: 400 jaar Indië in de Nederlandse letteren' samengesteld door Alfred Birney, uitg. contact, isbn 90 254 9781 0.
-Historisch themapark Den Helder
In Den Helder zijn vergevorderde plannen voor een zogeheten Nautisch Maritiem Themapark, een park waarin de zee en het verleden van ons land centraal moet komen te staan. A.s. woensdag moet de gemeenteraad van Den Helder een beslissing nemen, en dan weten we dus of het megaproject in principe door kan gaan. Volgens burgemeester Hoekzema is het overleven van Den Helder zelfs afhankelijk van dit ca. 183 miljoen kostende plan. De man die er alles van af weet is Dirk Lips, directeur van Libema, het bedrijf dat o.a. De Beekse Bergen en het Autotron in Rosmalen ontwikkelde. Marnix Koolhaas praat met hem.
-repo boek 125 jaar KNSM
Zeventien jaar nadat de KNSM - de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij - ter ziele ging is er nu een omvangrijk, rijk geïllustreerd boek verschenen over deze beroemde Amsterdamse rederij en haar rijke geschiedenis. Auteur Aad Schol voer zelf ook ooit bij de KNSM, en bezocht samen met Hans Olink het voormalig KNSM-eiland in het Amsterdamse IJ. - 'Koninklijke Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij' - Aad Schol, isbn 90 6013 056 1, uitg. De Alk
-Tentoonstelling: Verkeerd Geleerd
Deze week werd in het Nationaal Schoolmuseum in Rotterdam de tentoonstelling Verkeerd Geleerd geopend, een tentoonstelling die overigens eerder al in Assen te zien was. Verkeerd Geleerd, een merkwaardige titel die blijkt te slaan op de prehistorie, waarover nogal wat merkwaardige verhalen in de schoolboekjes schijnen te zijn opgenomen. Want, zo beweert Jaap Beuker -archeoloog, werkzaam in het Drents Museum en samensteller van de tentoonstelling- in alle leerboeken geschiedenis uit de jaren 50, 60 en 70 staat grote onzin over de prehistorie. Marnix Koolhaas praat met Jaap Beuker. - Tentoonstelling 'Verkeerd geleerd, de prehistorie in schoolboeken' - t/m 10/1/'99 Nationaal School Museum, Rotterdam
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De achterhoek der aarde, deel 5
De Spoor Terugdocumentaire: De achterhoek der aarde, een zesdelige serie over de geschiedenis van West Nieuw-Guinea (het huidige Irian Jaya). Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat het Nederlands bestuur zich op 8 november 1898 in de plaatsen Manokwari en Fak-Fak vestigde. Daarvoor waagde alleen de zending zich in deze onherbergzame uithoek van ons koloniale rijk. Afl. 5: De overdracht De spanning tussen Nederland en Indonesië rond Nieuw-Guinea, loopt in de jaren '50 steeds hoger op. Er vinden regelmatig kleine militaire schermutselingen plaats. Escalatie dreigt. Onder druk van de Verenigde Staten gaat Nederland uiteindelijk overstag en laat de Papoea's, die een eigen land beloofd was, vallen. Samenstelling: Erik Markus en Paul van der Gaag Presentatie: Astrid Nauta Geïnterviewden: Hans Langenberg (marine); Henk Schotvanger, Eduard Schultz, Ed Dengering (mobiele politie); Giovanni Hakkenberg (sergeant, 1961); Kees Lagerberg (voorlichtingsambtenaar); Nicolaas Jouwe; Anton Pelsmaeker; Maud Wesselo.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas