OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-Wilhelmina
Rectificatie op item van twee weken geleden.
Voor de derde keer. Nu laten we echt het goede fragment horen uit het HA-archief. De radioreportage van 4-9-1948: de abdicatie van Wilhelmina. 'Leve de Koningin', met klapperend kunstgebit.
-column Joris van den Berg: Vrij Nederland
-De column van Joris van den Berg deze week over zijn collega's bij Vrij Nederland in de jaren zestig, waaronder Igor Cornelissen.
-Geschiedenis van de wateroverlast
Volgende week wordt aan de Universiteit van Amsterdam een bijzonder hoogleraar Waterstaatsgeschiedenis geïnstalleerd: Gerard van de Ven. Marnix Koolhaas praat met hem over de geschiedenis van de wateroverlast in Nederland naar aanleiding van de wateroverlast van afgelopen week in het Westland en Zuid-Nederland.
-Prostitutie in Nederland in de 19e eeuw
Kiki Amsberg praat met Martin Bossebroek, auteur van het boek: 'Het Mysterie van de verdwenen Bordelen, Prostitutie in Nederland in de negentiende eeuw' - Martin Bossebroek & Jan H. Kompagnie, isbn 90 351 1905 3, uitg. Bert Bakker.
-50 jaar Wereldraad van Kerken
De Wereldraad van Kerken bestaat 50 jaar, aanleiding voor een gesprek met de emeritus-hoogleraar Herman Heeringh, in 1948 afgevaardigde van het Remonstrantse Broederschap bij het oprichtingscongres van de Wereldraad van Kerken in Amsterdam. + 3 archieffragmenten.
-400 jaar Mauritius
Het is vandaag een belangrijk dag voor Nederland en Mauritius. 400 jaar geleden, op 20 september 1598 zette Admiraal Wybrant van Warwyck van de Verenigde Oost-Indische compagnie voet aan wal op een eiland in de Zuidwest Indische Oceaan. Het eiland werd vernoemd naar Prins Maurits van Oranje-Nassau: Mauritius. Dat feit wordt op dit moment in Mauritius gevierd in aanwezigheid van onze huidige prins Maurits. Verslaggever Joep Auwerda doet telefonisch verslag vanuit Mauritius waar prins Maurits en zijn bruid Marilène ook zijn.
-Verdronken historisch papier
Door de wateroverlast van deze week is er ook op historisch gebied schade ontstaan: zo kwamen de kelders van het gemeentearchief van de Haarlemmermeer voor een deel onder water te staan. Ook van verschillende particulieren kwamen historisch waardevolle documenten onder water te staan. Restaurateur Jan Sterken uit Ugchelen weet wel raad met verdronken historisch papier, zo meldt hij op z'n hypermoderne website. Gerard Leenders ging kijken wat het geheim van Sterken precies inhoudt. Een reportage over het invriezen van natte oude historische documenten om ze weer goed te krijgen.
-Gerrit-Jan van Heuven Goedhart
Van 1951 tot zijn overlijden in 1956 was Gerrit-Jan van Heuven Goedhart de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties in New York. Carla van Os schreef een biografisch portret van deze opmerkelijke man, die ook bekend werd als oorlogsminister van Justitie in het Londense kabinet-Gerbrandy en als Parool-journalist. - 'Gerrit Jan van Heuven Goedhart 1901-1956' - Carla van Os, isbn 90 5330 2511 4, uitg. Jan Mets
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
de achterhoek der aarde, deel 3
De Spoor Terugdocumentaire: De achterhoek der aarde, een zesdelige serie over de geschiedenis van West Nieuw-Guinea (het huidige Irian Jaya). Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat het Nederlands bestuur zich op 8 november 1898 in de plaatsen Manokwari en Fak-Fak vestigde. Daarvoor waagde alleen de zending zich in deze onherbergzame uithoek van ons koloniale rijk. Afl. 3: Een nieuwe tijd. Na het uitroepen van de Republiek Indonesië wordt de situatie daar voor de Indische Nederlander steeds moeilijker. Een groot aantal van hen besluit naar Nieuw-Guinea te gaan om in een eigen 'Indisch stamland' een nieuw bestaan op te bouwen als kolonist. Samenstelling: Paul van der Gaag & Erik Markus Presentatie: Kiki Amsberg, Aad Bos (teksten) Geïnterviewden: Anton Pelsmaeker; Art van Veldhoven; Nicolaas Jouwe; Jan de wit; Bob Latuhassan; Fred Snacky; Frans Peters.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas