OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-column Joris van den Berg: Evert Straat (Associated Press)
De columnist van de maand september is de voormalig adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland en de vroegere hoofdredacteur van de VARA-gids Joris van den Berg. Deze week een column over zijn periode bij the Associated Press in Amsterdam en speciaal over de medewerker van AP, mr. Evert Straat.
-100 jaar Wilhelmina
Het is vandaag 6 september 1998 en daarmee is het op de kop af 100 jaar geleden dat de 18-jarige prinses Wilhelmina als Koningin der Nederlanden werd geïnstalleerd. Vooral ook omdat er de laatste dagen al erg veel aandacht wordt besteed aan Wilhelmina (met tentoonstellingen en theatervoorstellingen en dus aandacht in de media), gaan wij dat vandaag maar niet doen. Het is overigens vandaag ook precies 50 jaar geleden dat Wilhelmina aftrad en Juliana tot de nieuwe Koningin werd gekroond. En daar hoor of zie je vreemd genoeg helemaal niets over. We laten het enige bewaarde ANP-nieuwsuitzending van die middag 6-9-1948) 1 uur horen. Maar die brengt in al z'n eenvoud zo'n fraai tijdsbeeld van de radio-van-toen.
Verder 2x het fragment dat Wilhelmina tot Juliana roept 'Leve de Koningin' en daarbij haar kunstgebit loslaat. (2x) (Polygoon).
-75 jaar de Katholieke Universiteit Nijmegen
Aandacht voor het 75 jarig bestaan van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Kees Slager praat met één van de auteurs van het jubileumboek 'Proeven van eigen cultuur; Vijfenzeventig jaar Katholieke Universiteit Nijmegen 1923-1998', Jan Brabers en O. Schreuder , isbn 90 5625 040 x, uitg. Valkhof pers. HA-fragmenten: Van Melsen bij 50 jarig jubileum 1974.
-200 jaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag
De Koninklijke Bibliotheek bestaat dit jaar 200 jaar. De geschiedenis van 200 jaar KB is beschreven in het boek 'De wereld van de Koninklijke Bibliotheek 1798-1998', isbn 90 282 0917 4, uitg. van Oorschot. Kees Slager praat met de auteurs Peter en Marianne Klein.
-Oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker
Deze week was er nieuws over een Nederlandse oorlogsmisdadiger, die in de kerstnacht van 1952 samen met zes andere oorlogsmisdadigers ontsnapte uit de Bredase gevangenis. Met hulp van oud-NSB'ers wisten ze West-Duitsland te bereiken. Eén van hen was Herbertus Bikker, een Waffen SS'er, die in 1947 ter dood was veroordeeld, een straf die later werd omgezet in levenslang. Bikker, intussen 83 jaar oud, leeft nog steeds in Duitsland. Uitgeleverd is hij nooit en Duitsland heeft hem ook nooit berecht. Maar nu heeft de Officier van Justitie in Dortmund plotseling een gerechtelijk onderzoek naar hem opgestart. Kees Slager praat hierover met Jack Kooistra, verslaggever bij het Friesch Dagblad en bijgenaamd 'de Friese Simon Wiesenthal'.
-Toneelstuk De Dijk in Kats (Noord-Beveland)
Het Zeeuwse eiland Noord-Beveland viert dit jaar het 400-jarig bestaan. In 1598 werd het in 1530 door de Sint Felixvloed overspoelde schorrenland opnieuw bedijkt en begon het -tot dan toe alleen nog door schaapherders bewoonde - eiland aan een tweede leven. Om dit feit te vieren ging afgelopen donderdag in het dorpje Kats het toneelstuk De Dijk in première. Onder de blote hemel spelen beroemde acteurs als Petra Laseur, Johan Ooms en Huib Rooymans samen met lokale amateurspelers in een vijver die als toneel dient. Marnix Koolhaas bezocht de première van dit bijzondere stuk, en sprak met schrijver Jan Schuurman-Hes, regisseur Kees Scholten en de lokale spelers Tineke Schrier en Guus de Regt.
-100 jaar Stephensonstraat in Den Haag
De Stephensonstraat in den Haag bestaat 100 jaar. Reden voor buurtbewoners om een boekje over de geschiedenis van hun straat samen te stellen. Kees Slager praat met één van de auteurs van het boekje en bewoner van de Stephensonstraat in Den Haag
Erik Bakker. - 'Een eeuw beleefd; Honderd jaar Stephensonstraat 1898-1998'- Svend E. Veldhuijzen (red.), uitg. Boeddhayana, Den Haag (geen isbn)
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De achterhoek der aarde, deel 1
De Spoor Terugdocumentaire: De Achterhoek der aarde, een zesdelige serie over de geschiedenis van West Nieuw-Guinea (het huidige Irian Jaya). Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat het Nederlands bestuur zich op 8 november 1898 in de plaatsen Manokwari en Fak-Fak vestigde. Daarvoor waagde alleen de zending zich in deze onherbergzame uithoek van ons koloniale rijk.
Afl 1: Een land van wilden. Over de periode voor WO II, waarin zending, bestuur en vanaf 1904 ook de missie naar Nieuw-Guinea komen, om de Papoea's het christelijk geloof te brengen en ze de zogenoemde Pax Neerlandica op te leggen. Samenstelling: Paul van der Gaag en Erik Markus. Presentatie: Kiki Amsberg, teksten: Aad Bos. Geïnterviewden: Frans Peeters, vml. bestuurder op Nieuw-Guinea; Jos Marey, geslacht van stamhoofden; Ton Tromp, pater; Frans Coenraad; Nonnie Kneefel; Nicolaas Jouwe, zoon van stamhoofd.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager