OVT - Spoor Terug
Het Product 1: de geschiedenis van peper en zout
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
Het Product: de geschiedenis van peper en zout
1e uur:
De geschiedenis van peper
In de Middeleeuwen was peper nog peperduur en werd voornamelijk door de haute bourgeoisie gebruikt. Als de VOC de peper in Sumatra gaat halen dalen de prijzen en wordt peper bereikbaar voor iedereen: om de spijzen pittiger te maken maar ook voor medicijngebruik.
Gesprekken met: Els Jacobs, historica (werkt aan proefschrift over de producten van de VOC) , over de peperhandel; Marietje van Winter, specialiste op gebied van Middeleeuwse kookkunst; Peter Allart, directeur specerijenfabriek Silvo in Papendrecht.
2e uur:
De geschiedenis van zout.
Al vanaf de Romeinse tijd werd er in Nederland zout gewonnen. Vooral door de haring- en de kaashandel werden grote hoeveelheden uit andere landen gehaald. In de 17e eeuw werd Nederland zeer rijk o.m. door de handel in zout.
Gesprekken met: Aad de Klerk, historisch geograaf over zoutwinning in Nederland; Leo Noordegraaf, economisch historicus; Aad Boomert, archeoloog (in Punta Araya, Venezuela met Gerard Leenders); Dick de Groot, chemicus, zoutmuseum Delden.
Samenstelling: Kiki Amsberg
Teksten: Aad Bos
Presentatie: Astrid Nauta
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief