OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-Column Kees Sorgdrager: buitenlandse reizen
De column van de oud parlementair journalist Kees Sorgdrager. Deze keer over zijn ervaringen als meereizend journalist met politici naar het buitenland. Voorbeeld van een reis met Joop Den Uyl en Relus ter Beek waarbij een vliegtuig werd gemist.
-De geschiedenis van het weer
Kees Slager in gesprek met historisch-geograaf Jan Buisman over zijn binnenkort te verschijnen derde deel van zijn boek 'Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen' over de periode 1450 tot 1575. Uitg. van Wijnen, isbn 90 5194 142 0.
-De soevereine en independente staat Zeeland
Kees Slager in gesprek met Jan Hendrik Kluiver, thuis in zijn woning in Middelburg. Kluiver promoveerde onlangs op het proefschrift 'De soevereine en independente staat Zeeland', over de Hollands-Zeeuwse tegenstellingen tijdens de 80-jarige oorlog en bij de vredesonderhandelingen in Münster. 'De soevereine en independente staat Zeeland' - Jan Hendrik Kluiver, isbn 90 804263 1 8, uitg. De zwarte Arend, Middelburg (thuisadres Kluiver).
-Pasar Malam: Wonen in Indië
Aandacht voor de Pasar Malam die afgelopen woensdag in Den Haag voor de 40ste keer van start ging. De laatste jaren is op die Pasar Malam - naast alle muziek, theater, film en eetcultuur - steeds meer aandacht gekomen voor vergeten aspecten van de Indische geschiedenis. Vooral de geschiedenis van het dagelijks leven in voormalig Nederlands Indië is een nog nauwelijks bestudeerd onderwerp. Daarom bezocht Marnix Koolhaas midden tussen de fruitstalletjes en kookcursussen met samenstelster Esther Wils een tentoonstelling over de architectuur van de koloniale woningen en de huisinrichting. Tentoonstelling 'Wonen in Indië' t/m 28 juni op de Pasar Malam Besar, Malieveld, Den Haag
-Vlieger Gerben Sonderman
Kees Slager in gesprek met Theo de Jongh, auteur van het boek: 'Gerben Sonderman 1908-1955; Testpiloot van Fokker, Verzetsman, Vlieger van de Prins' , uitg. De Bataafsche Leeuw, isbn 90 6707 472 1. Een gesprek over deze bijzondere vlieger. Fragment uit 1955: een in memoriam van Sonderman bij de AVRO.
-Cornelis de Bruijn
Aandacht voor een bijzondere tentoonstelling in het Allard Piersonmuseum in Amsterdam. Daar zijn de tekeningen te zien van Cornelis de Bruijn. Hij was de ontdekkingsreiziger die als eerste tekenaar en schrijver zijn reisverslag in eigen beheer uitgaf en die daarbij voor zichzelf twee exemplaren in kleurendruk maakte. Op de tentoonstelling kan daardoor ook het oudste boek in kleurendruk bewonderd worden. Kiki Amsberg ging er heen en sprak met samenstelster Geralda Jurriaans over Cornelis de Bruijn. - Tentoonstelling 'Cornelis de Bruijn' t/m 13 september Allard Piersonmuseum, Amsterdam
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: De Oranjeroute 1 (tweeluik)
Van Noord-Oost tot Zuid-West Duitsland loopt een spoor van kastelen, landhuizen en slotten die verbonden zijn met ons Oranjehuis. Johan van Minnen en Hans Olink volgden de route: van Oranienburg via Oranienbaum naar Oranienstein.
Deel 1: Oranje in de voormalige DDR. Presentatie: Kiki Amsberg.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager