OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-Column Kees Sorgdrager
De column van Kees Sorgdrager gaat over de relatie tussen parlementair journalisten en politici in Den Haag. Met een voorbeeld over de CDA'er Wim Mateman.
-100 jaar Rabobank
Deze week wordt het 100-jarig bestaan van de Rabobank gevierd en het boek 'Het coöperatieve alternatief; Honderd jaar Rabobank 1898-1998' gepresenteerd.
Marnix Koolhaas praat met twee van de auteurs Jan Luiten van Zanden en Keetie Sluyterman.
'Het coöperatieve alternatief; Honderd jaar Rabobank 1898-1998', Keetie Sluyterman; Joost Dankers; Jos van der Linden; Jan Luiten van Zanden, uitg. SDU, isbn 90 12 08529
Plus 2 Polygoonfragment uit film 'Blinkende Spade' uit 1953.
-Nederland en de DDR
Hans Olink praat met Jacco Pekelder over zijn proefschrift: 'Nederland en de DDR; Beeldvorming en betrekkingen 1949-1989' - Jacco Pekelder, uitg. Boom, isbn 90 5352 387 1.
-Inleiding Marnix Koolhaas 2e uur
Inleiding Marnix Koolhaas van het 2e uur van OVT met een commentaartje over het afgeraden bezoek van Beatrix aan Indonesië en de rol van minister Hans van Mierlo en de voormalige Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Roeslan Abdulgani . Verder nog een laatste oproep voor het project Brieven aan de Toekomst.
-Historische database 125 jaar Hindoestaanse immigratie
Eigenlijk was het een week te laat, want op 5 juni was het al 125 jaar geleden dat het eerste schip met Hindoestaanse contractarbeiders arriveerde in Suriname. Desondanks werd dat feit gisteren op een bijzondere manier in Den Haag gevierd. Tijdens een symposium in het Algemeen Rijksarchief werd namelijk een historische database geopend, waarin elke Hindoestaanse Surinamer iets over zijn 'roots' kan vinden. In de database bevinden zich gegevens over alle 35.000 zogenaamde 'koelies', die tussen 1873 en 1916 vanuit India als contractarbeiders naar Suriname werden gebracht. Het project is het resultaat van een opmerkelijke samenwerking en wie er alles van weet is de Surinaamse historicus Maurits Hassankáhn. Marnix Koolhaas praat met hem. Inlichtingen tel: 070-331 55 33.
-Rotterdams liedboek
Tien jaar precies zit boekhandel Donner aan de Lijnbaan in Rotterdam. Voor de boekwinkel annex uitgeverij was dat reden om Peter Blanker opdracht te geven om een liederenbundel met historische liederen over Rotterdam samen te stellen, (waarvan u net ‘Breng mij naar Rotterdam terug’ hoorde) Peter Blanker, zanger van het levenslied én in het dagelijks leven docent aan de opleiding kunstzinnige vorming in Rotterdam dook het archief in en wat hij vond was een goudmijn, niet alleen aan teksten, maar ook aan oude opnames. Met het gevonden materiaal stelde hij een boek + 2 CD's samen met honderd teksten, allemaal over de havenstad en haar omstreken. Vanaf Koos Speenhof en Louis Davids, tot en met Jules de Corte en Annie MG Schmidt. - 'Breng mij naar Rotterdam terug'- Peter Blanker, uitg. Donner, isbn 90 5255 079 4 Ter illustratie twee stukjes uit liedjes.
-Cd-box WIC
Korte aankondiging van Marnix Koolhaas van het verschijnen van de CD-box van de WIC-serie 'Kooplieden, kapers en kolonisten'.
-de Koninklijke UD uit Deventer
Wat is de oudste veldsportvereniging van ons land is? Dat is, niet geheel onbekend in de voetbal- en cricketwereld, de Koninklijke, jazeker, de Koninklijke UD uit Deventer. Harry Oltheten schreef over de beginjaren van de club een alleraardigst boek onder de titel 'Het gebeurt overal in den lande: De Koninklijke UD en de ontwikkeling van de sport in Nederland', uitg. Thomas Rap, isbn 90 6005 639 6 Marnix Koolhaas praat met Harry Oltheten over deze cricket- en voetbalvereniging.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
Carl Barkman, deel 2 Een portret (in 2 delen) van 78-jarige schrijver, sinoloog en oud-diplomaat Carl Barkman die meteen na de Tweede Wereldoorlog zijn loopbaan in China begon en eindigde als ambassadeur bij de NAVO. Deel 2. Samenstelling: Hans Olink Presentatie: Kiki Amsberg
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas