OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-column Cees Sorgdrager: Piet de Jong
De columnist van de maand juni de oud-parlementair journalist Cees Sorgdrager. Deze week gaat zijn column over de oud-premier Piet de Jong.
-De geschiedenis van de potentieverhogende middelen
Deze week was er veel aandacht in de media voor de 'viagra-pil', het middel tegen impotentieklachten. Aanleiding voor OVT om eens in de geschiedenis van potentieverhogende middelen te duiken. Kees Slager praat hierover met de uroloog Mels van Driel, auteur van het vorig jaar verschenen boek 'Het geheime deel; Mannelijke onmacht door de eeuwen heen' , uitg. Arbeiderspers, isbn 90 295 1346 2.
-de geschiedenis van Friesland
Kees Slager praat met Johan Frieswijk, één van de redacteuren van het deze week verschenen boek 'Geschiedenis van Friesland 1750-1995' - red. Joh. Frieswijk, uitg. Boom/Fryske Akademy, isbn 90 5352 386 5. Boek kwam in dezelfde week uit als de viering van het omstreden 500-jarig bestaan van Friesland. HA-fragment finish Elfstedentocht 1954. Onderwerp begint met het Friese Volkslied.
-in memoriam Cor de Wit
Kees Slager leest een kort in memoriam van de deze week overleden historicus C.H.E. (Cor) de Wit. De historicus Schotanus heeft ingrediënten voor dit in memoriam geleverd.
-90 jaar Linschoten Vereeniging
Een item over het 90-jarig bestaan, dat de Linschoten Vereeniging gisteren vierde. Jan Huygen van Linschoten was de man die de Nederlanders als eerste de zeeweg naar Indië wees met zijn boek 'Itinerario'. Het zal wel niemand verbazen dat de Linschoten Vereniging al de hele 20ste eeuw boeken over land- en zeereizen uitgeeft die in het Nederlands geschreven zijn in de 16e en 17e eeuw. In totaal zijn er 97 van die werken, die van groot belang zijn voor de kennis van onze maritieme historie uitgekomen. Als hommage aan de naamgever is gisteren ook een boek verschenen met de titel Souffrir pour parvenir - de wereld van Jan Huygen van Linschoten", uitg. Arcadia, Haarlem, isbn 90 6613 006 7. Kees Slager praat met één van de auteurs van het boek de historicus/publicist NRC Roelof van Gelder. "
-Repo Staalbedrijf de Vries Robbé in Gorkum
Een half jaar lang is Gorkum Cultuurstad van Nederland. In het kader daarvan is er op dit moment in het museum op de Grote Markt een tentoonstelling De Taal van Staal over de opkomst en teloorgang van het Staalbedrijf De Vries Robbé. Verder zijn er twee vertelmiddagen waar 12 oud-werknemers vetellen over hun arbeidstijd bij dit staalbedrijf. Kiki Amsberg maakte daarvan een reportage. - Tentoonstelling 'De taal van staal', over het staalconstructiebedrijf De Vries Robbé t/m 21 juni Gorcums Museum + vertelmiddag van oud-werknemers over De Vries Robbé , 12 juni Gorcums Museum. Catalogus 'De taal van staal' , isbn 90 804257 1 0, uitg. Gorcums Museum
-tentoonstelling bleekneusjes
Het Openluchtmuseum in Arnhem heeft een soort van collectief jeugdtrauma aangeboord. De tentoonstelling over zogenaamde bleekneusjes - die daar al enkele weken is te zien - blijkt namelijk een stortvloed aan reacties op te roepen. Marnix Koolhaas toog naar Arnhem en inventariseerde met samenstelster Klaartje Schweitzer de achter idylles verborgen trauma's van de kinderen die tussen 1883 en 1970 in de vrije natuur op krachten mochten komen. - Tentoonstelling 'Alle Bleekneuzen naar buiten! Kinderen in koloniehuizen 1883-1970' t/m 2 augustus Openluchtmuseum Arnhem
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
Carl Barkman, deel 1
Een portret van 78-jarige schrijver, sinoloog en oud-diplomaat Carl Barkman die meteen na de Tweede Wereldoorlog zijn loopbaan in China begon en eindigde als ambassadeur bij de NAVO. Deel 1. Samenstelling: Hans Olink Presentatie: Kiki Amsberg Onlangs verscheen van Carl Barkman de roman 'Asaray. Nomade tussen China en Rusland', uitg. Conserve.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager