OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-column Jan Wolkers: oorlog en Texel
De column van Jan Wolkers over de Texel en de Tweede Wereldoorlog en over de 'soldatenmoeder' mevrouw Boon.
- de geschiedenis van de tabaksreclame
Afgelopen woensdag zorgde het Europees parlement voor een historische gebeurtenis. Als het aan de tabaksfabrikanten en aan de uitgevers ligt wordt deze beslissing ongedaan gemaakt door het Europese hof, want daar willen zij tegen deze beslissing in. In OVT nu aandacht voor de geschiedenis van de tabaksreclame en over de activiteiten van de tabakslobby om de gezondheidsaspecten van het tabaksgebruik te ontkennen. Paul van der Gaag praat met Wilbert Schreurs, gespecialiseerd in de geschiedenis van de reclame en met Boudewijn de Blij, directeur van de Stichting Volksgezondheid en Roken.
-onlusten Willemstad, Curaçao 1969
Paul van der Gaag praat met Koen Croese over zijn boek 'Interventie op afspraak' over de gebeurtenissen in Willemstad, Curaçao na 30 mei 1969 toen er grote onrusten in de stad ontstonden na een arbeidsconflict bij Werkspoor Carribean en Nederland honderden mariniers stuurde om de orde te herstellen. In het boek, dat aanstaande dinsdag uitkomt, wordt zo'n beetje van minuut tot minuut gereconstrueerd wat er in die chaotische meidagen van 1969 in Willemstad is gebeurd. + Ha-fragmenten. - 'Interventie op afspraak'- Koen Croese, isbn 90 6011 017 6, uitg. Walburg Pers.
-de geschiedenis van het zeepgebruik
Afgelopen week maakte de Nederlandse Cosmetica Vereniging in haar jaarverslag bekend dat badzeep terrein verliest aan bad- en doucheschuim. Vooral de traditionele stukken zeep, de zgn. harde zeep, schijnen uit de badkamer en de toilettas te verdwijnen. Het einde van de zeeptablet is in zicht. Nou is dit geen wereldschokkend nieuws, maar voor ons wel een reden om eens nader in te gaan op de geschiedenis van de zeep en de lichaamshygiëne. Paul van der Gaag praat hierover met medisch historicus Annemarie de Knegt.
-rapport vernietiging archieven
Deze week is het rapport verschenen van de parlementaire werkgroep die de vernietiging van archieven van de inlichtingendiensten moest onderzoeken. Bij het instellen van die werkgroep in februari hebben wij er al aandacht aan besteed. En een van de leden van die werkgroep, Leonie Sipkes, kondigde toen aan dat er een zeer grondig onderzoek zou komen naar alle wantoestanden die zich rond de archieven van de verschillende inlichtingendiensten hebben afgespeeld. Nu enkele maanden later heeft de werkgroep haar onderzoek afgerond, en praat Paul van der Gaag over de uitkomsten met de voorzitter, de PvdA’er Gerrit Valk en met Roger Vleugels, van de Vereniging Voorkom Vernietiging, die op de voet volgt wat er op dit gebied gebeurd.
-Roeivereniging De Hoop 150 jaar
Er kan er maar één de oudste zijn, en in roeiersland is dat de Amsterdamse roeivereniging De Hoop. Op 26 mei a.s. bestaat de club 150 jaar, en dat zal groots gevierd gaan worden. Maandag verschijnt van de hand van de nu 79-jarige oud-voorzitter Arie Lándaal het jubileumboek (in eigen beheer), waaraan hij vele jaren werkte. Samen met de auteur stapte Marnix Koolhaas in de boot, om zich door twee huidige bestuursleden te láten roeien.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
Alija, deel 3
De Spoor Terugdocumentaire: Alija ! (naar aanleiding van 50 jarig bestaan staat Israël) Een vijfdelige serie over Nederlandse joden die naar Israël emigreerden. Deel 3: Sede Nehemia Het vestigen van een eigen kibboets in Palestina is in de jaren dertig onder veel linkse joden hét grote ideaal. Een groep Nederlandse joden sticht op die manier in 1940 in het uiterste noorden van Palestina de kibboets Sede Nehemia. De kibboets wordt genoemd naar de vooraanstaande Amsterdamse zionist Nehemia de Lieme. Bijna zestig jaar later wonen er nog steeds enkele pioniers van het eerste uur in Sede Nehemia. Ondanks de vele oorlogen die zij hebben meegemaakt, hebben zij hun oude idealen nog niet verloren. Samenstelling: Marnix Koolhaas en Fransien de Smit. Presentatie: Marnix Koolhaas Geïnterviewden: Mordechai Levano en Ruth Schelach.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Paul van der Gaag