OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De column van Jan Wolkers over Texel. De Georgiërs op Texel in de oorlog, het Verkade-album van Texel van Jac. P. Thijsse.
-Kees Slager praat met prof. Hans Blom, directeur van het RIOD over het uitvoerige onderzoek dat de SOTO (Stichting Onderzoek Terugkeer en Opvang) op verzoek van het kabinet gaat instellen naar de manier waarop joden, zigeuners, politieke gevangene, dwangarbeiders en Indische kampgevangenen na de oorlog in de Nederlandse samenleving zijn opgevangen. Gesprek voorafgegaan door fragment uit rede van Adriaan van Dis die hij op 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam uitsprak en waarin hij opriep tot een onderzoek over het hoe en waarom van de Tweede Wereld oorlog.
-Het werd door staatssecretaris Aad Nuis bij wijze van cadeautje aan de scheidende directeur van het Joods Historisch Museum, Judith Belinfante, - die deze week werd gekozen in de 2e Kamer - aangeboden: het ministerie zal een aanzienlijk deel van het bedrag betalen dat moet worden neergeteld voor de aankoop van de collectie van Jaap van Velzen. Dat is een bijzondere collectie, die bestaat uit 3000 foto's, ansichtkaarten, tekeningen en andere documenten over het dagelijks leven van joden vóór en in de oorlog. “Mijn collectie toont de werkelijkheid van het dagelijks leven van gewone joden", zegt verzamelaar Van Velzen tegen Kiki Amsberg, die zijn verzameling bij hem thuis ging bekijken.
-Bij de verkiezingen van afgelopen week zijn de Centrum Democraten uit de Tweede Kamer verdwenen. Nadat extreem rechts in maart bij de gemeenteraadsverkiezingen ook al van de kaart geveegd was, kunnen we gerust van een opmerkelijke ontwikkeling spreken. Heel anders dan in de ons omringende landen, waar extreem rechts over winning op overwinning behaalt. Wij gaan het daarom over de geschiedenis van Janmaat en Co hebben, en dat doen we met Joop van Holsteyn, één van de redacteuren van het boek Extreemrechts in Nederland, dat onlangs verscheen. - 'Extreemrechts in Nederland' red. Joop van Holsteyn/Cas Mudde, isbn 90 12 08580 2, SDU uitg.
-Kees Slager praat met Ad de Jong van het Openluchtmuseum in Arnhem over het project ‘Brieven aan de toekomst’. Komende vrijdag 15 mei kunnen mensen beschrijven wat zij die dag hebben gedaan en sturen naar postbus 15 5 98 in Utrecht. Brieven worden dan bewaard.
-Afgelopen week werd bekend dat aan de Universiteit van Amsterdam vanaf september de opleiding Nederlandse gebarentaal start. Mevrouw Baker, hoogleraar Algemene taalwetenschap, is voorzitter van de commissie Nederlandse Gebarentaal die zich in een rapport ook uitsprak voor officiële erkenning van de taal. Kees slager praat met haar over de geschiedenis van de gebarentaal in Nederland.
-Kees Slager praat met Peter Klein samensteller van het jubileumboek: 'Een beeld van een academie; Mensen en momenten uit de geschiedenis van het Koninklijk Instituut en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen 1808-1998' - red. P.W. Klein, isbn 90 6984 171 1, uitg. KNAW.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: Alija! (naar aanleiding van 50 jarig bestaan staat Israël) Een vijfdelige serie over Nederlandse joden die naar Israël emigreerden. Deel 2: Naar het heilige land Jacob Bing is in 1910 de eerste Nederlandse zionist die zich in Palestina vestigt. Zijn vertrek levert niets meer op dan een piepklein berichtje in 'De Joodse Wachter'. De eerste bekende Nederlandse zionist die zich in Palestina vestigt is de dichter Jacob Israel de Haan. Hij vertrekt in 1919. Pas in de jaren twintig en dertig gaan er stelselmatig Nederlandse joden op 'Alija'. Hun voorbereiding blijkt allesbehalve volmaakt, en het nieuwe land dat ze aantreffen is minder leeg dan voorspeld. Samenstelling: Marnix Koolhaas en Fransien de Smit Presentatie: Kiki Amsberg Teksten: Anton de Goede en Gerard Leenders Geïnterviewden:Loes van Amerongen-Asscher (Loes Arnon), Golda Teichteil; Jacobus Kann (toenmalige Nederlandse consul in Palestina); Mau Schaap (filmer); Charles Boasson; Corrie Boasson.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager