OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De column van Jan Wolkers (columnist maand mei) over Colijn. Hij schreef in zijn boek 'De Walgvogel' al een passsage tegen Colijn. Hij leest die bewuste passage voor + verhaal dat hij die passage ooit in Den Haag voorlas en dat het publiek toen weg liep. (Technische storing tijdens lezen column)
-Paul van der Gaag praat met de historici Bert Altena en Jan Peet naar aanleiding van het op 1 mei gepresenteerde boek 'Honderd jaar sociaal; Teksten uit honderd jaar sociale beweging en sociaal denken in Nederland 1891-1991'- J.M. Peet, L.J. Altena, C.H. Wiedijk, isbn 90 12 08548 9, uitg. SDU.
-Een uitgebreide reportage van Hans Olink vanuit Wenen over de voorbereidingen van de 'Anne Frank Opera' die daar op 5 mei in het Parlementsgebouw in Wenen in première gaat op de dit jaar voor het eerst in Oostenrijk ingestelde zogenaamde 'Errinerungstag'. Gesprekken met de directeur van de Wiener Staatsoper Ioan Holender, de zangeres die de rol van Anne Frank zingt Anat Efraty en een gesprek met de biografe van Anne Frank: Melissa Müller. NRC correspondente Karin Jusek verzorgt de vertalingen. In 1960 schreef de Russische componist Grigori Frid het libretto voor een opera over Anne Frank, waar u zojuist een fragment van hoorde. Die opera werd nooit uitgevoerd, omdat de Russische autoriteiten “een Jodin als held onverteerbaar" vonden. Nu - 38 jaar later - vindt de première plaats in het parlementsgebouw in Wenen, nota bene de stad waar het fascisme zo ongeveer is uitgevonden. En dan nog wel op vijf mei, de dag die dit jaar voor het eerst is uitgeroepen tot 'herdenkingsdag'. Onder het motto 'beter laat dan nooit' wil de Oostenrijkse regering hiermee een gebaar maken naar de Europese Gemeenschap.
-Paul van der Gaag praat met Henk Thewissen, bestuurslid van de Vereniging Veldeke, een vereniging die zich bezig houdt met de Limburgse Volkscultuur, over de traditie van het planten van de 'meiboom' in de nacht van 30 april op 1 mei. De meiboom wordt geplant door de zogenaamde 'jonkheid', ongetrouwde mannen. Henk Thewissen werkt aan een proefschrift over 'jonkheden'.
-Afgelopen vrijdag is in de Amsterdamse RAI, de Eerste Nationale Historische Automobiel Tentoonstelling geopend. Op ruim 41.000 vierkante meter expositieruimte zijn meer dan 700 klassieke auto's, motoren en vrachtauto's te bewonderen. Nooit eerder waren er zoveel Oldtimers bijeen. Verslaggeefster Kiki Amsberg ging zich vergapen aan al dit technisch historisch erfgoed en sprak met één van de organisatoren en enkele bezoekers. De tentoonstelling loopt t/m zondag 3 mei.
-Paul van der Gaag praat met Herman Noordegraaf, de kenner van het religieus socialisme, over de door zijn geschreven biografie : 'A.R. de Jong (1883-1970), Revolutionair predikant en religieus bezieler' (in de serie theologen biografieën) - Herman Noordegraaf, isbn 90 5263 992 2, uitg. Narratio, P.b. 1006, 4200 CA Gorinchem, tel: 0183-628 188.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: Alija ! (naar aanleiding van 50 jarig bestaan staat Israël) Een vijfdelige serie over Nederlandse joden die naar Israël emigreerden. Deel 1: Opkomst van het Zionisme In 1896 publiceert de Weense journalist Theodor Herzl het boek 'Der Judenstaat'. Daarin pleit Herzl voor de oprichting van een eigen joodse staat als enige oplossing voor wat ook dan al het 'Jodenvraagstuk' heet. Herzl wordt daarmee de grondlegger van het moderne Zionisme. In Nederland, waar joden relatief weinig last van anti-semitisme ondervinden, krijgt het zionisme weinig aanhangers. Op Alija gaan, de door Herzl bepleitte emigratie naar het heilige land Palestina, is voor weinigen een reële optie. Dat verandert pas als in 1933 Hitler in Duitsland aan de macht komt, en Duitse joden massaal naar Nederland vluchten. Samenstelling: Marnix Koolhaas en Fransien de Smit. Presentatie: Kiki Amsberg Teksten: Kees Slager en Anton de Goede. Geïnterviewden: Samuel Rüdelsheim (Shmuel Reém); Jo Melkman (Jo Michman); Bob Engelsman; Rebecca Jacobs; Lettie Rüdelsheim; Sophie van Coevorden; Mo Wolff.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Paul van der Gaag