OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De column van Herman Bianchi over de onbetrouwbaarheid van het menselijk geheugen met name m.b.t. tot onze eigen geschiedenis.
-Deze week verscheen het boek 'Oorlog in de stad'; Amsterdam 1939-1941' van Friso Roest & Jos Scheren. Het boek geeft een gedetailleerd beeld van wat zich vlak voor en tijdens de eerste twee jaar van de Bezetting afspeelde. Kees Slager praat met beide auteurs. - 'Oorlog in de stad; Amsterdam 1939-1941' van Friso Roest & Jos Scheren, isbn 90 5515 176 9, uitg. Van Gennep
-Deze week starten de festiviteiten rond de viering van het 750-jarig bestaan van Den Haag. Kees slager praat over de geschiedenis van Den Haag met Maarten van Doorn, historicus en werkzaam bij het gemeentearchief te Den Haag, over de geschiedenis van Den Haag. - Viering 750 jaar Den Haag: informatie centrum tel: 070-353 37 50 Item begint met fragment uit het Polygoon van de viering van 700 jarig bestaan Den Haag.
-Deze week verscheen het boek - 'Nationale hymnen: Het Wilhelmus en zijn buren'van Louis Peter Grijp, isbn 90 6168 693 8, uitg. SUN. Kees Slager praat hierover met de auteur. Is het Wilhelmus inderdaad het oudste volkslied?
-Een reportage over het teruggevonden dagboek van de in de jaren '30 uit Polen naar Nederland geëmigreerde jood Jozef Borensztajn (spreek uit Borenstein). Hij schreef het dagboek tussen 1943 en '45 toen hij van het ene kamp naar het andere werd gesleept door de nazi's. Eigenlijk is het geen dagboek, want de echte aantekeningen werden hem in Auschwitz ontnomen. Na de oorlog maakte hij een vrij gedetailleerde beschrijving van zijn gruwelijke tocht langs de kampen, die eindigt in het Tsjechische Brinnlitz, waar de bekende Schindler de scepter zwaait. Over zijn ervaringen heeft hij nooit iets aan zijn kinderen verteld, maar na zijn dood vond zijn zoon het. Afgelopen donderdag werd het boek gepresenteerd. Na afloop praatte Kiki Amsberg met Freddy, de zoon die het dagboek vond en uit het Jiddisch vertaalde in het Nederlands. - 'Dagboek 1943-1945' van Jozef Hillel Borensztajn, isbn 90 263 13395 0, uitg. Ambo.
-Kees Slager praat met Gertrud Blauwhof, auteur van het deze week verschenen boek - 'Van passie tot professie; Vrouwelijke vliegers in de Nederlandse luchtvaart' , isbn 90 6168 626 1, uitg. SUN.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire De Nationale tentoonstelling vrouwenarbeid 1898 Een 2-delige serie over de tentoonstelling in Den Haag 100 jaar geleden. Feminsten van de eerste emanciaptiegolf lukt het zonder enige werkervaring, zonder telefoon of moderne vervoersmiddelen, een grote tentoonstelling in Den Haag te organiseren. afl. 2: Op de congressen zijn de toespraken van de eerste vrouwelijke gynaecologe Catharina van Tussenbroek en de oprichtster van de Vereniging Onderlinge Vrouwenbescherming voor ongehuwde moeders geruchtmakend door hun gedurfde uitspraken. Samenstelling: Kiki Amsberg en Steffie van den Oord Presentatie: Aad Bos Toespraken: Nellie van Kol-Jet van Boxtel; Cecile Goekoop-van Beek en Donk- Nettie Klompsma; Catharina van Tussenbroek-Astrid Nauta Geïnterviewden: Maria Grever, historica; Bertheke Waaldijk, historica; Fia Dieteren, historica.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager