OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
Een speciale live uitzending vanuit het Gemeentearchief in Amsterdam naar aanleiding van de viering van het 150-jarig bestaan van het gemeentearchief. Tijdens dit jubileumweekend zijn er open dagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De column van de oud-hoogleraar criminologie Herman Bianchi (columnist maand april) naar aanleiding van een debat tussen Hans van Mierlo en Frits Bolkestein over de jaren zestig. Bianchi werd toen genoemd. Hij deed in de jaren zestig pogingen om het strafrecht te veranderen.
-Marnix Koolhaas praat met de directeur van het gemeentearchief in Amsterdam mevrouw Wil Pieterse. Een gesprek over het functioneren van het gemeentearchief.
-Kiki Amsberg loopt met André Hirs, voorlichter van het gemeentearchief in Amsterdam, door het archief.
-Marnix Koolhaas praat met de journalist Geert Mak, de historicus Maarten Prak en met de directeur van het Gemeentearchief in Amsterdam wil Pieterse over stadsgeschiedenis. + fragment van de oudste geluidsopname uit het archief een liedje uit 1902 gezongen door Solse en Hesse. - 'Een kleine geschiedenis van Amsterdam 'van Geert Mak, isbn 90 254 0416 2 , uitg. Contact - 's-Hertogenbosch; De geschiedenis van een Brabantse stad 1629-1990', van Maarten Prak, isbn 90 400 9867 0, uitg. Waanders
In het Amsterdams Historisch Museum in de Kalverstraat is vanaf deze week de tentoonstelling 'De Stad door de jaren' over de geschiedenis van Amsterdam vanaf 1880 tot heden te zien. Kiki Amsberg ging daar kijken met samenstelster Annemarie de Wildt. Tentoonstelling loopt t/m 1 november
-Onlangs heeft het gemeentearchief in Zwolle als eerste archief de gegevens van de burgerlijke stand, over de periode 1811-1912, via het internet toegankelijk gemaakt voor het publiek. Publiek kan nu de gevonden aktes via internet reserveren. Marnix Koolhaas praat hierover met de gemeentearchivaris van Zwolle Jan Folkerts.
-Op 13 januari van dit jaar werd de stichting 'Een graf voor Marinus van der Lubbe' opgericht. Op die datum zou de brandstichter van het Rijksdaggebouw 89 jaar zijn geworden. Afgelopen donderdag presenteerde het bestuur van de stichting zich aan de pers met allerlei herdenkingsactiviteiten. Zowel in Leiden, de geboorteplaats van Van der Lubbe, als in Berlijn, waar hij in 1933 de Rijksdag in brand stak, én in Leipzig, waar hij na zijn executie in 1933 begraven ligt, zullen de kunstenaars Ron Sluik en Reinier Kurpershoek monumenten maken. Marnix Koolhaas praat nu met de secretaris van de stichting: Martin Schouten, eveneens auteur van van der Lubbe's biografie (uitg. de Bezige Bij).
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten, afl 10.
Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 10: De verovering van Suriname Bij de Vrede van Breda wordt beslist dat Suriname, in 1667 veroverd. Definitief in Nederlandse handen blijft. Maar met de WIC gaat het bergafwaarts: de schuldenlast stapelt zich op en in 1674 besluit de Staten-Generaal de Eerste WIC failliet te verklaren. Ze wordt vervangen door de Tweede, die zich uitsluitend op de handel richt; de jaren van kaapvaart en oorlog zijn definitief voorbij. Geïnterviewden: Alex van Stipriaan (Suriname); Harold Wessels (Breda); Doeke Roos (Guyana); Piet Emmer; oud-gouverneur Krämer (Willemstad, Curacao); Aad Boomert (Tobago).
Presentatie: Kiki Amsberg Teksten: Aad Bos
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Marnix Koolhaas