OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De column van Friso Endt over zijn reis naar Cuba voor Time Life, onder de vlag van Het Parool.
-Naar aanleiding van het overlijden van Benjamin Spock praat Paul van der Gaag met historicus Bernard Kruithof over de geschiedenis van de opvoeding in Nederland. Volgens Kruithof, werkzaam bij de afdeling historische opvoedkunde van de Universiteit van Amsterdam, en auteur van het boek 'Zonde en deugd in domineesland. Nederlandse protestanten en problemen van opvoeding - zeventiende tot twintigste eeuw' ( ISBN 90-01-51160-0) bestaan er al sinds de uitvinding van de boekdrukkunst soortgelijke handleidingen voor de opvoeding van kinderen.
-Hans Olink praat met Annemarie van Heerikhuizen over haar proefschrift 'Pioniers van een verenigd Europa. Bovennationaal denken in het Nederlands parlement (1946-1951)', ISBN 90-76292-01-9, over de opkomst van het Europese denken in het Nederlands parlement.
-In Groningen is de stichting 400 jaar Veenkoloniën opgericht die gedurende 10 jaar onderzoek wil doen naar de geschiedenis van de Veenkoloniën. Door publicaties, presentaties en tentoonstellingen wil de stichting een bijdrage leveren aan de imagoverbetering van de Veenkoloniën. Oost Groningen heeft te lijden onder zijn slechte naam. Paul van der Gaag praat hierover met Jan van Dijk, historicus en bestuurslid van de Stichting.
-Er zijn weer enkele Cd’s toegevoegd aan de serie die het Theater Instituut Nederland in Amsterdam heeft uitgebracht en waarvan wij al eerder liedjes hebben laten horen van bekende zangers en cabaretiers zoals Speenhoff, Pisuisse, en Louis Davids. Dit keer is het een dubbel CD onder de titel Historische Humor van 1905 tot 1950. De Cd’s die nu zijn uitgebracht horen bij de tentoonstelling op het Nederlands Theater Instituut : Hallo Hierheen, over theater voor het grote publiek tussen 1839-1939. Paul van der Gaag praat met één van de samenstellers van de Cd, Maarten Eilander van het Nederlands Theater Instituut.
+ Fragment van CD: Hannes op de voetbalmatch van Albert Bol (1915).
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten. Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren.
Aflevering 8: Het toppunt van de macht Met de verovering van fort Elmina aan de Goudkust en Luanda in Angolo heeft de Compagnie zich verzekerd van een constante slavenaanvoer naar Brazilië. Als in 1641 ook nog het eiland Sao Tome op de Portugezen wordt veroverd bereikt het Zuidatlantisch imperium van de WIC haar grootste omvang. De kolonie Brazilië bloeit en gouverneur Johan Maurits van Nassau maakt van Recife het Batavia van het westen. Maar de eerste scheuren in het machtsbolwerk worden al snel zichtbaar. Geïnterviewden: Henk den Heijer (Sao Tomé); Jannie Venema (Amerika); Ernst van den Boomgaart (Brazilië); Piet Emmer; Horst Lademacher (Münster).
Presentatie: Kiki Amsberg Teksten: Aad Bos
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Paul van der Gaag