OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-De column van Hilda Verweij-Jonker over jeugdbewegingen en jongerengroepen toen en nu.
-Aandacht voor de geschiedenis van het onderwijs en de positie van de leraar in het verleden. Dit naar aanleiding van de stakingen in het onderwijs van afgelopen week: Een gesprek met prof. dr. Pieter Boekholt, die vrijdag 20 februari zijn oratie hield bij de aanvaarding van het bijzonder hoogleraarschap in de Geschiedenis van het Onderwijs in Utrecht. Kees Slager praat met hem.
-Vandaag precies honderd jaar geleden werd in Paramaribo als nazaat van voormalige slaven Anton de Kom geboren. Hij groeide op in Suriname, maar vertrok in 1920 naar Nederland. Hij trouwde met een Nederlandse en vestigde zich in Den Haag. Hij heeft een grote betekenis gehad voor de arbeidersstrijd in Suriname. Kiki Amsberg praat over Anton de Kom met de schrijver Sandew Hira, die een boek schreef over geschiedenis van de slaven in Suriname: ‘Van Priari tot en met de Kom’. Een gesprek over de korte tijd dat Anton de Kom de gelegenheid had om zich actief bezig te houden met de antikoloniale strijd in Suriname en over de manier waarop hij voor vele Surinamers een nog steeds vereerde voorman werd.
-Kees Slager praat met Johan Verberckmoes auteur van het boek `Schertsen, schimpen en schateren; Geschiedenis van het lachen in de Zuidelijke Nederlanden, zestiende en zeventiende eeuw'- Johan Verberckmoes, uitg. SUN, isbn 90 6303 725 2.
-Gisteren werd er een ludieke actie gehouden bij het Van Heutszmonument in Amsterdam. De lokale Amsterdamse partij Amsterdam anders/De Groenen hielden onder leiding van Roel van Duijn een gemeenteraadsverkiezing bij het van Heutszmonument dat meer in deze tijd geplaatst moet worden. Een reportage van Kiki Amsberg.
-In het zojuist verschenen tijdschrift 'Geschiedenis der Geneeskunde' stond een interessant artikel over het gebruikmaken van dieren voor het genezen van het menselijk lichaam: ontsmetten en hechten met mieren, kevers of vliegenmaden. Het klinkt ons wat onsmakelijk in de oren, maar in het verleden hebben chirurgijns gebruik gemaakt van allerlei beestjes bij medische ingrepen. Er zijn eigenlijk maar weinig dieren te noemen die niet al eens voor genezing van het menselijk lichaam zijn gebruikt, tenminste dat stelt bioloog en journalist R.Zanderink. Kees Slager praat hierover met hem.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
De Spoor Terugdocumentaire: Kooplieden, kapers en kolonisten Een elfdelige documentaireserie over de geschiedenis van de West-Indische Compagnie en de Atlantische handel in de 17e en 18e eeuw. Gerard Leenders en Kees Slager zochten - in gezelschap van historici - in Nederland en op alle kusten van de Atlantische Oceaan de plekken op, waar `Kooplieden, kapers en kolonisten' ooit actief waren. Aflevering 4: Van `desseyn' naar kaapvaart. Na de mislukte poging om Brazilië te veroveren probeert de WIC fort Elmina in Afrika en Puerto Rico in het Caribisch gebied in handen te krijgen. Ook dit tweede `desseyn' van 1625 loopt op een fiasco uit. De aandacht van de Compagnie richt zich in de volgende jaren op de lucratieve kaapvaart, met als hoofddoel de verovering van de Zilvervloot. Geïnterviewden: Arne zuidhoek (Caribisch gebied); Henk den Heyer (Afrika); Charles Gehring/Jannie Venema (Amerika); Victor Enthoven (Vlissingen); Doeke Roos (Berbice, Guyana)
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Kees Slager