OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
-Paul van der Gaag in gesprek met Lotte van de Pol, over prostitutie in de 17de en 18de eeuw, over overheidsbeleid, politieoptreden en de plaats van de prostitutie in de samenleving, naar aanleiding van haar promotie deze week op ‘Het Amsterdams Hoerdom. Prostitutie in de 17de en 18de eeuw’ (Wereldbibliotheek, isbn 90 284 1750 8)"
-Paul van der Gaag in gesprek met Barbara de Jong, die deze week promoveerde op ‘Jan Ligthart (1859-1916). Een schoolmeester-pedagoog uit de Schilderswijk’ (Wolters-Noordhoff isbn 9001 43835 0)."
-Paul van der Gaag in gesprek met Kees Nagelkerke, woordvoerder van de heemkundige kring Prinsenbeek Op en den Beek, over de gevolgen van de provinciale herindeling van Brabant voor de archieven van door grotere gemeenten opgeslokte gemeenten
-Reportage van Marnix Koolhaas van de tentoonstelling Philishave Scheerapparaten (van 1 december tot 26 januari 1997 te zien in het Museum voor de Twintigste Eeuw in Hoorn). Daar is ook te koop het boek "Scheren, van klapmes tot Philishave" van Sergio Derks, Wil Nuijen, Henk Neerings, Paul Spierings en Peter de Weijer. Uitg. Philishave Verzamelaars Club, Zwolle 1996. Secr. Ernst Dienaar, Gomberstraat 131, 8031 LD Zwolle, 038-4540236.
-Paul van der Gaag telefonisch in gesprek met Hans Dubbeldam, secretaris van de Stichting Bescherming Russisch Effectenbezit i.o., over wat er met Russische effecten gebeurde na de Russische revolutie. Die werden toen namelijk waardeloos, en er zijn nu een aantal figuren die alsnog proberen dat kapitaal te verzilveren bij de Russische staat.
-rubriek: 'Het Spoor Terug'. (is apart opgenomen in Woord.nl)
Spoor Terugdocumentaire, met het vierde deel van de vijfdelige serie De Eeuw van de auto, over de geschiedenis van de auto en zijn maatschappelijke gevolgen in Nederland. Aflevering 4: De heilige koe Als na de Tweede Wereldoorlog de economie echt op gang is, komt de auto - eerst nog tweedehands - binnen het bereik van de grote massa. Eind jaren `50 begint daardoor het straatbeeld in de volkswijken te veranderen; het autowassen wordt een wekelijks ritueel. Tijdens de paas-, pinkster- en vakantiedagen ontstaan de eerste files doordat duizenden de auto gebruiken om eropuit te trekken.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Presentatie Paul van der Gaag