OVT
Uitgebreide beschrijving:
00:01:00 Programmaoverzicht.
00:04:14 De column van Arie Kleijwegt onder de titel 'Rood, bruin en groen'. Over het in de steek laten van het geheugen. Arie gaf ooit een boekje aan de wielrenner Daan de Groot die in de Tour de France in 1959 ten val was gekomen. Arie gaf hem toen een boekje te lezen. Volgens Arie 'Rood, bruin en groen' van Vestdijk, maar dit bleek later niet juist. Max Dendermonde had een boek onder die titel geschreven maar Vestdijk had '1, 2, 3, 4, 5' en 'De bruine vriend' geschreven. Arie heeft de titels toen door elkaar gehaald.
00:08:10 Hoe is het mogelijk dat in een land waar geen massale antisemitische beweging bestond, meer dan 75 % van de joden door de Duitsers naar de vernietigingskampen kon worden weggevoerd? Dat is de vraag die centraal staat in het komende week te verschijnen boek: 'Om erger te voorkomen', van de historica Nanda van der Zee. (uitg. Meulenhoff).
Om alvast één van de antwoorden te geven: De vlucht van koningin Wilhelmina in 1940 heeft daaraan bijgedragen. Een spraakmakende conclusie. Over die rol van Wilhelmina praat Hans Olink met Hans van der Leeuw, voormalig medewerker van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Van der Leeuw kritiseert de gebrekkige kennis van Van der Zee omtrent de chaos die tijdens de oorlogsdagen in Nederland heerste, waardoor er geen overleg kon plaatsvinden over het vertrek van Wilhelmina en de regering. Van der Leeuw verwerpt de stelling van Van der Zee dat er door het vertrek van Wilhelmina en haar passieve rol in Engeland een machtsvacuüm ontstond waardoor Hitler alles in dienst kon stellen van de Jodenvervolging.
00:23:22 Aan het eind ook nog een reactie van de huidige directeur van het RIOD Hans Blom.
00:28:23 Paul van der Gaag in gesprek met directeur Hans Blom van het RIOD over het onderzoeksrapport van de Commissie Kossmann over de toekomst van het RIOD. Blom gaat in op de aanbeveling van de onderzoekscommissie om het onderzoeksgebied van het RIOD te verbreden, de personele samenstelling en de taken van het RIOD, en op het kritiekpunt in het rapport dat het RIOD geen coherent onderzoeksprogramma heeft.
00:38:39 Paul van der Gaag in gesprek met rechtshistoricus Sjoerd Faber, medeauteur van het boek 'Honderd jaar rijksrecherche. Terugblik en toekomst' over de vooroorlogse geschiedenis van de Rijksrecherche. Hij bespreekt de oprichting van de Rijksrecherche in 1897 als een soort inlichtingendienst, de hoge eisen die aan de eerste rijksrechercheurs werden gesteld, het politieke inlichtingenwerk van de rijksrecherche tot de Tweede Wereldoorlog, de toename van het opsporingswerk sinds de jaren dertig, de gebruikte opsporingstechnieken en de arbeidsomstandigheden.
00:53:31 Afsluiting.
00:59:49 Programmatune. Programmaoverzicht. Paul van der Gaag bespreekt de gemiste strafschop door voetballer Clarence Seedorf in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen het Nederlands en Turks
elftal, waardoor Turkije won met 1-0. Het Nederlands elftal begint zo langzamerhand een aardige traditie op te bouwen in het missen van strafschoppen, en om het geschonden ego van Seedorf weer een beetje op te poetsen, hebben we de mooiste gemiste penalty’s van het Nederlands elftal uit de laatste jaren op een rijtje gezet.
01:04:03 Reportage van Hans Olink over een tentoonstelling over de katholieke uitgeverij 'Spaarnestad' in het Historisch Museum Zuid-Kennemerland in Haarlem. Vraaggesprek met conservator Floris Mulder over de succesvolle vermenging van commercie en ideologie door de uitgeverij, die in 1906 werd opgericht, en de samenwerking tussen Spaarnestad en de bisschop van Haarlem, die min of meer bepaalde wat het katholieke volksdeel las.
01:09:45 Eerste radiospotje van de Stichting Ideële Reclame (SIRE) uit 1968 over studentenhuisvesting.
01:10:17 Paul van der Gaag in gesprek met vicevoorzitter Frans van de Mosselaar van Sire over de geschiedenis van Sire naar aanleiding van haar 30-jarig jubileum. Van de Mosselaar vertelt over de
oprichting van SIRE in 1967 door Nederlandse reclamemakers in navolging van de Amerikaanse Advertising Council dat sinds 1942 actief was op het gebied van niet-commerciële reclame, de integere beweegredenen van de initiatiefnemers, de eisen die aan campagneonderwerpen worden gesteld en het succes van de campagne tegen de gevaren van vuurwerk.
01:17:35 Kiki Amsberg haalt naar aanleiding van de verschijning van het boek 'De koningin van Plan Zuid. Geschiedenissen uit de Beethovenstraat' van Frank van Kolfschooten, jeugdherinneringen op aan Amsterdam-Zuid.
01:22:45 rubriek: ‘Het spoor terug’. (is apart opgenomen in Woord.nl)
01:55:05 Afsluiting.
Presentatie Paul van der Gaag.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief