Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
Omroepgidsen zijn een goudmijn voor de omroepen. Ze zijn er sinds 1925. De omroepen vormden in de begintijd een soort kartel voor de uitwisseling van programmagegevens om buitenstaanders uit de lucratieve markt te houden. Bladen als ‘De Telegraaf’ en het Belgische ‘Humo’ slaagden er inderdaad niet in om zich een marktaandeel te verwerven. Kees Slager spreekt met de omroephistoricus Huub Wijfjes. Geluidsfragment Van der Kaa (AVRO) en ‘Hallo hier Hilversum’ door het VARA-orkest
Dit fragment is onderdeel van
Ovt
Om 10.05 uur de column van oud-minister-president Willem Drees, die terugblikt op de eerste helft van deze eeuw (VARA-radio 1960/1961). Verder aandacht voor het honderdjarige bestaan van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een gesprek met dr. Cornelis van Bochove, directeur Sociaaleconomische Statistieken, en drs. Joris Nobel, secretaris van de Centrale Commissie voor de Statistiek. Zij zijn medeauteurs van het in mei te verschijnen gedenkboek over het CBS.
Met om 11.15 uur het tweede deel van de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 2: De fabriek voor allen, allen voor de fabriek. De verzoening van kapitaal en arbeid is dé grote droom van een aantal verlichte ondernemers uit het begin van deze eeuw. De grote voorvechter van die droom is de Delftse ondernemer J.C. van Marken. In zijn Delftse Gist- en Spiritusfabriek, het huidige Gist-Brocades, probeert hij als een verlicht despoot zijn arbeiders door goede sociale voorzieningen tot betrokken werknemers te ontwikkelen. Inspraakorganen, ziekenfondsen, sociale huisvesting: de droom van Van Marken is onbegrensd. Toch lukt het ook hem niet de tegenstellingen definitief te overbruggen. Alleen Van Markens drukkerij overleeft in de vorm van arbeiderszelfbestuur als sociaal ideaal. Maar ook daaraan komt, na de overname door Thieme, in 1989 een einde. Boeken en tentoonstellingen: - Tentoonstelling 90 jaar Elfstedentocht 1909-1999 (ijs en weder dienende). Schaatsmuseum Hindeloopen - '90 Jaar Elfstedentocht'- Ron Couwenhoven en Huub Snoep, isbn 90 60 76 45 28, uitg. de Vrieseborch - Artikel 'Zweetziekte' - René Zanderink, Tijdschrift Geschiedenis der Geneeskunde, jaargang 5, nr. 2 (november/december 1998)