Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
De eerste competitiesport voor vrouwen in Nederland was croquet. Alleen elegante en harmonieuze sporten werden geschikt geacht voor vrouwen. Kleding beperkte verder de mogelijkheden, vrouwen mochten alleen in lange rokken sporten. Tennis kon wel, maar een voetbalwedstrijd tussen vrouwen werd gewoon door de bond verboden. Marnix Koolhaas spreekt met mevrouw Koos Steendijk-Kuypers. Boek: Vrouwen beweging. Medische en culturele aspecten van vrouwen in de sport, gezien in het kader van de sporthistorie 1880-1920, door J. Steendijk-Kuypers Boek: KNLTB. 100 jaar love en service: jubileumboek van de tennisbond Geluidsfragmenten Skien van Lou Bandy en gymnastiekverbond 1933
Dit fragment is onderdeel van
Ovt
10.00-11.00: De column van Willem Drees over de Noodwet van Drees. Verder aandacht voor de geschiedenis van de Keuringsdienst van Waren n.a.v. het dioxineschandaal. En een interview met mevrouw Koos Steendijk over het door haar geschreven boek: 'Vrouwen beweging: Medische en culturele aspecten van vrouwen in de sport, gezien in het kader van de sporthistorie 1880-1920'. 11.00-12.00: In het tweede uur o.a. een reportage bij de Niftrik fabriek in Putte naar aanleiding van het verschijnen van het boek: '70 jaar plastics bij Van Niftrik te Putte, van persplastiek tot spuitgietwerk,1929-1999' van Pieke Hooghoff. En een gesprek over De Lutine met Gerald de Weerdt, conservator van museum ' 't Behouden Huys' en mede-auteur van het 'De Lutine 1799-1999: de raadselachtige ondergang van een schip vol goud'. Dit schip verging 200 jaar geleden voor de kust van Terschelling.
11.15 de Spoor Terug-serie De gedroomde eeuw: 100 jaar idealen en illusies. In 52 wekelijkse afleveringen komen de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 24: Het pad van innerlijke groei. In 1897 werd de Ned. Afdeling van de theosofische vereniging opgericht. In het tweede decennium van deze eeuw hield een groep theosofen onder de naam de Ster van het Oosten bijeenkomsten op een terrein in Ommen, de zogenaamde Sterkampen. Zij bereidden de komst voor van een nieuwe Christus die gevonden was in de persoon van de Indiër Krishnamurti. Maar deze wees het leiderschap af. In 1913 was de Duitser Rudolf Steiner uit de theosofische Vereniging gestoten wegens verschil van mening. Hij ontwikkelde daarna in vele geschriften een eigen filosofie, de antroposofie, die ook opvoeding, geneeskunst en biologisch-dynamische landbouw omvat. Ook in Nederland kreeg de antroposofie veel aanhang. Enkele jaren geleden was er een heftige discussie vanwege de rassenideeën van Steiner, die op de scholen gedoceerd zouden worden. De antroposofische vereniging heeft zich nu van die ideeën gedistantieerd.