OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat over de Elfstedentocht van 38 jaar geleden, toen de vijf koplopers na een barre gezamenlijk verreden tocht hand in hand over de finish gingen. Arie beschrijft hoe hij zich kwaad maakte over een aantal sportjournalisten die deze actie onsportief vonden.
10.10 Marnix Koolhaas in gesprek met Tjebbe de Boer, bioloog en ambtenaar aan het Ministerie van landbouw en Natuurbeheer, Guus Borger, hoogleraar historische geografie aan de UvA, en Willem den Ouden, kunstschilder en redacteur van het tijdschrift Landschap. De aanleiding is het bespreken in de Tweede Kamer van de nota "Structuurschema Groene Ruimte", waarin de visie van het kabinet op de vormgeving en ontwikkeling van landelijk gebied wordt gegeven. Ofwel: hoe gaan we om met ons cultuurlandschap. Eveneens aanleiding is het verschijnen van het nieuwe blad "Landschap". (Stichting Het Waallandschap, Waalbandijk 16, 4064 CB Varik)
10.45 Marnix Koolhaas in gesprek met Klaas Koeman, geschiedenisleraar in Enkhuizen, over het project omgevingsgeschiedenis dat nu loopt op het middelbaar onderwijs. Koeman heeft een lespakket samengesteld naar aanleiding van een tentoonstelling in het Enkhuizens museum.
11.10 Reportage van Hans Olink van de expositie Kolonialen in Harderwijk. Harderwijk was van 1814-1909 een werfdepot voor soldaten naar de oost en de west. In totaal maakten in die periode zo'n 160.000 soldaten het Zuiderzeestadje onveilig.
11.20 Marnix Koolhaas in gesprek met Frits van der Meij, verlopen bij de historische afdeling bij Scheltema etc. in Amsterdam nav de Laatste Vers voor de Pers over nieuwste trends in de historische boekenwereld. Agon stopt met historische boeken (behalve de kronieken) en er verschijnt veel oorlog en Ned. Indië.
11.25 Aflevering 3 en slot van de Spoor Terugserie "Teringlijders", over de geschiedenis van de TBC-behandeling. Deze aflevering gaat over de naoorlogse periode.
Aan het woord:
- Trudi Verhoek, TBC-bestrijder in Amsterdam.
- Margaret Pauli, bij wie in 1953 bij een routine-onderzoek (Piquet) TBC wordt ontdekt.
- Zuster Visser, over de nieuwe geneesmiddelen voor TBC. (i.p.v. kuren en Thoraplastiekoperaties)
- Elisabeth Havelaar, die in 1952 voor de zoveelste keer TBC krijgt, maar die nu gewoon thuis kan blijven en met meicijnen wordt behandeld.
- Anton, bij wie onlangs TBC werd geconstateerd.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Marnix Koolhaas