OVT
Wekelijks geschiedenisprogramma met discussies, reportages en ooggetuigenverslagen.
In deze aflevering achtereenvolgens de volgende onderdelen:
10.05 De Ochtendwijding van Arie Kleijwegt gaat over Olympische Spelen van 1964 in Innsbruck. Sjoukje Dijkstra won toen goud bij het Kunstrijden en Koningin Juliana liep toen het ijs op om Dijkstra te feliciteren met in haar kielzog verslaggever Siebe van der Zee. Ook Kleijwegt en Aad van den Heuvel wilden mee in dat kielzog, maar dat was bij wijze van grap verhinderd door notoire grappenmaker Kees Buurman.
10.10 Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Derde Wereldwinkels praat Kees Slager met Jan Rutges, indertijd betrokken bij de oprichting, Stiena Versluis van de Landelijke Vereniging voor Wereldwinkels, en Fenny Eshuis van de Stichting Max Havelaar, over de geschiedenis van de Wereldwinkels, over het succes van Max Havelaar en over de toekomst van de Wereldhandel.
(Boek: "De Derde Wereldbeweging" van Hans Beerends, Uitgeverij Jan van Arkel)
10.45 Kees Slager praat met Angèle Jorna over het vergissingsbombardement van Nijmegen op 22 februari 1944. Dit bombardement - door de geallieerden - kostte ca. 880 Nijmegenaars het leven, meer dan het bombardement van Rotterdam. Jorna is betrokken bij het Vertelfestival in Nijmegen, waar ooggetuigen hebben verteld wat hen is overkomen. Fragmenten van het vertelfestival worden ten gehore gebracht.
11.05 Kees Slager lucht bij wijze van recensie zijn hart over het onlangs verschenen boek "Korps Rijkspolitie 1945-1994", geschreven door Joop de Jonge, uitgeverij Scriptum Books. Het boek gaat vooral over hoogtepunten, maar maakt niets waar van de pretentie ook dieptepunten uit het verleden van de Rijkspolitie te belichten. Daarom laat Kees een fragment horen van het politieoptreden in Borsele, maart 1980.
11.10 Reportage van Hans Olink van de verzetstram die deze week rijdt in Amsterdam, een speciale tram die ter gelegenheid van de herdenking van de Februaristaking rijdt langs plaatsen die een belangrijkste rol in het verzet speelden. Hij praat met gids Lydia van Nobelen van het Verzetsmuseum in Amsterdam.
11.15 Kees Slager in gesprek met Jos Koldeweij, kunsthistoricus en medeauteur van het boek "Heilig en profaan, 1000 laatmiddeleeuwse insignes uit de collectie van H.J.E. van Beuningen", door van Beuningen en Koldeweij, uitgegeven door de Stichting middeleeuwse Religieuze en Profane insignes, Brink 5 in Cothen. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek is tevens een expositie georganiseerd in het Museum Boymans van Beuningen, "Heilig en Profaan", waar de insignes tentoongesteld worden. Opvallend is het grote aantal 'vieze' of scabreuze speldjes met afbeeldingen van kutten en lullen. De speldjes zijn afkomstig uit ca. 1400 en veelal gevonden in de buurt van het Zeeuwse Nieuwlande.
11.25 Aflevering 1 van de dertiendelige Spoor Terugserie Voort Kameraden ! over de geschiedenis van 100 jaar Sociaaldemocratie. Deze aflevering gaat over de oprichting van de SDAP en over de spoorwegstaking in 1903.
Aan het woord:
- Jos Perry, die de oprichting van de SDAP beschreef in het speciale herdenkingsboek dat binnenkort verschijnt.
- Nellie Sievert-Vliegen, dochter van Willem Vliegen, een van de twaalf apostelen.
- Troelstra (nagespeeld)
- Willem Vliegen (HA)
- Domela Nieuwenhuis (nagespeeld)
- Henriette Roland Holst (nagespeeld)
- De dochter van Jan Oudegeest
- Jan van Ginkel over de gevolgen van de spoorwegstaking
- Willem Drees (HA)
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Tijden bij benadering
Presentatie Kees Slager