vanaf zondag 16 maart op NPO Radio 1 en nu in je podcastapp

Heleen Hummelen (regie) en Wieky de Boer (research) stuitten een paar jaar geleden in het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen op het wonderlijke verhaal van Lies. In een koffer lagen honderden openhartige brieven aan die ene vrouw. In Liefste Lies proberen zij het mysterie van de mysterieuze Lies te ontrafelen, met de brieven uit de jaren 40 en 50 als leidraad. Die geven een goed beeld van de conventies van die tijd, maar ook een uniek en intiem inkijkje in het - soms nogal verrassende - liefdesleven in de naoorlogse jaren.

Jonge mensen lezen deze brieven voor en reflecteren erop vanuit hun eigen perspectief. Hoe anders was vrijheid toen, en hoe zit dat nu? In deze unieke podcastvorm, waarin verleden en heden elkaar ontmoeten, wordt het leven van Lies beetje bij beetje blootgelegd. Met muziek van Joeri de Graaf, Max Sombroek en een titelsong van Meis Vranken.

Liefste Lies is een coproductie van Autres Directions, Aldus’ producties en de VPRO in samenwerking met OVT en is mogelijk gemaakt door financiële steun van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Aflevering 1: Eerste brieven

In 2017 duikt in Sittard een koffer op met honderden liefdesbrieven, gericht aan een zekere Lies. Transcribent Lies Schouten-Vossen raakt geïntrigeerd door haar naamgenoot en hoopt meer over haar te weten te komen. In 1940 is Lies 16 jaar en doet ze eindexamen op een door nonnen bestierde mulo in Sittard. Ze schrijft met vriendinnen en experimenteert stiekem met jongens. Haar toekomstperspectief is een kantoorbaantje tot er een man is gevonden om mee te trouwen en kinderen te krijgen. Julia leest de brieven van Lies’ vriendin Corrie voor, Flip die van een vriendje. Hoe is het nu om net van school te komen en je eerste ervaringen in de liefde op te doen?

Aflevering 2: Tussen twee vuren

Lies wil weg uit Sittard, maar de oorlog dendert haar leven binnen. In 1942 komt ze in contact met Max en Mia, die in Maastricht in het verzet zitten. Ze zien in haar een zielsverwant en brengen haar in aanraking met boeken, kunst en muziek. Maar Lies krijgt ook hartstochtelijke liefdesbrieven met Duitse poststempels. Hoe valt dat te rijmen? Emile leest de brieven voor en begrijpt het allemaal wel, denkt hij. Martine leest de brieven van Mia en schrikt van wat zij heeft moeten meemaken.

Aflevering 3: Ontsnapping

Bij de bevrijding van Sittard in 1944 maakt Lies kennis met een Engelse én een Amerikaanse soldaat. Ze willen allebei met haar trouwen. Maar na de oorlog gaat Lies niet naar Londen of de Verenigde Staten. Ze sluit zich aan bij het Vrouwen Hulpkorps, de voorloper van het eerste Nederlandse vrouwenleger. Van daaruit lonkt een avontuur met Frankie, soldaat in ‘de Oost’. Of kiest ze toch voor een liefde dichterbij? En wat speelt er met Pam, die veel meer voor Lies lijkt te willen zijn dan alleen een goede vriendin? Miriam leest Pams brieven en kan zich inleven in de benauwenis van haar geheim.

Aflevering 4: Hartstocht

En weer zijn er nieuwe mannen in het leven van Lies. Ze schrijven gepassioneerde brieven, waarin ze dromen van onvergetelijke liefdesnachten. Er worden logeerpartijtjes gepland. Niet alleen met militair Leendert, maar ook met kunstenaar Dick en boekhouder Theo. De voorlezers van de brieven kunnen zich niet voorstellen dat er geen sprake is van seks. Maar naar wie verlangt Lies? Er moet een knoop doorgehakt, ze kan immers niet eeuwig in het Vrouwen Hulpkorps blijven. Van een keurig Limburgs meisje wordt iets anders verwacht.

Aflevering 5: Klem

Lies’ contract bij het Vrouwen Hulpkorps loopt af in 1949. Een andere plek waar Lies zoveel vrijheid kan krijgen is moeilijk te vinden. Er is sprake van een verloofde, maar kan hij haar geven wat zij zoekt? Haar Engelse vriendin Kathleen biedt intussen een nieuwe kans op een ander leven. Maar een nare ervaring in de liefde maakt een veilige keuze weer aantrekkelijk. Geeft ze het jawoord? Wie houdt ze aan het lijntje? En hoe ver zal ze daarin gaan? Millie leeft zich in de brieven van Kathleen in, Milou in die van Riet. Ze verbazen zich over Lies, maar snappen ook hoe moeilijk het is om je eigen weg te gaan.

Aflevering 6: Laatste brieven

In 1952 blijkt uit de laatste brieven dat Lies nu eindelijk heeft gekozen. Was dit dan echt de juiste keuze? Was het ‘voor altijd’? Werd Lies gelukkig? Transcribente Lies Schouten-Vossen hoort hoe het verder ging met Lies. En de kinderen van de mannen die ooit zo verliefd waren op Lies ontdekken de brieven van hun vaders. Hoe kijken zij daar tegenaan?

over de makers

Heleen Hummelen deed de toneelschool in Maastricht en werkte jarenlang als actrice, maar werd gegrepen door de magie van audio. Ze maakt hoorspelen, audiodocumentaires, geluidswandelingen en podcasts. Met de podcast Virus Verhalen won ze in 2020 de prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon. Ook Wieky de Boer studeerde af aan de toneelacademie en werkte als actrice. Nu bedenkt en produceert ze fotografie- en audioprojecten en maakt ze audiotours en soundscapes voor multimediale exposities. Ze werkt regelmatig samen met Hummelen, o.a. aan de prijswinnende podcast Virus Verhalen.

Wieky de Boer en Heleen Hummelen

afleveringen