OVT

OVT 24 november 2024

Journalist Lex Boon stuitte op een spraakmakende kunstroof uit het Museum Singer Laren. Het bleek om de diefstal van de 'Lentetuin' te gaan, een van de werken van Vincent van Gogh. Waarom spreken kunstroven zo tot onze verbeelding? En wanneer komen gestolen werken terug? Journalist Lex Boon schreef het boek 'De Gestolen Van Goghs' en is te gast.

Verder in OVT: de gevonden 'pommelkap' van een oud Vikingzwaard in Friesland, een arrestatiebevel voor Netanyahu, de cultuurgeschiedenis van het bos en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Arrestatiebevel voor Netanyahu

Afgelopen donderdag vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag arrestatiebevelen uit tegen Hamasleider al-Masri, de Israëlische premier Netanyahu en voormalig minister van Defensie Gallant vanwege ‘misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de Gaza-oorlog.

Het is voor het eerst dat tegen de leider van een bondgenoot van het Westen een arrestatiebevel van dat strafhof uitgevaardigd wordt. Nederland heeft al bevestigd het bevel tegen Netanyahu uit te voeren. Een historisch moment? Historicus Thijs Bouwknegt, onderzoeker bij het NIOD en oud-medewerker van het ICC is te gast.

Zeldzame vondst in Friesland: ‘pommelkap’ van Vikingzwaard

Struinend in de drassige Friese polder deed een amateurarcheoloog een unieke ontdekking. Het gaat om een onderdeel van een vroegmiddeleeuws Vikingzwaard, een stukje van het handvat, een zogenaamde pommelkap.

‘Een vondst waarvan de omvang klein is, maar het belang groot’, zegt Nelleke IJssennagger-van der Pluijm, vikingexpert en directeur van de Fryske Akademy. Maar waarom eigenlijk? IJssennagger-van der Pluijm vertelt het zondag.

De cultuurgeschiedenis van het woud

Germanist Jerker Spits schreef Onder het bladerdak, een cultuurgeschiedenis over de relatie tussen het bos en de mens. Die het best is samen te vatten als ergens tussen idealiseren en parasiteren. Spits schrijft over ‘houthonger’, ‘nobele wilden’, eeuwenoude eiken, wolven en jagers. Ook passeren sprookjes en waargebeurde verhalen over personen die de dunne lijn tussen beschaving en wildernis trotseerden, de revue. 

De gestolen Van Goghs

Journalist Lex Boon stuitte op een spraakmakende kunstroof uit het Museum Singer Laren. Het bleek om de diefstal van de Lentetuin te gaan; een van de werken van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh. De journalist besloot om in de geschiedenis van gestolen schilderijen te duiken. Want waarom spreken kunstroven zo tot onze verbeelding? Wanneer keren gestolen schilderijen weer terug, en wat kunnen we leren van de opmerkelijke verhalen hierachter?

Journalist Lex Boon schreef het boek De Gestolen Van Goghs en is te gast.

Historische boeken met Sanne Frequin

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan Sanne Frequin. Zij bespreekt twee historische boeken, en een podcast:

  • Jerry Brotton, Noord, Oost, Zuid, West: Een ontdekkingsreis (vert. Pon Ruiter)

  • Vivian de Gier, Geef me de ruimte!

  • De podcast van Michiel van de Weerthof en Lot Broos, Dat smaakt naar Meertens 

Eén van deze boeken is deze maand het winboek! Welk boek dit is maakt Sanne Frequin in de uitzending bekend. Maak kans door na de uitzending te reageren op onze socials of te mailen naar: ovtboek@vpro.nl

Column van Micha Wertheim

Deze week is de column van Micha Wertheim.

Het Spoor Terug: Jan van Leiden en het einde der tijden #4

Dit is het bizarre, waargebeurde verhaal van wederdoper Jan van Leiden die het van kroegbaas to koning schopte.

In de laatste aflevering van onze serie over wederdoper Jan van Leiden horen we hoe hij het tot koning weet te schoppen én hoe hij aan zijn einde kwam. In hoeverre kunnen we Jan van Leiden vergelijken met extremisten uit onze eigen tijd?

Deze serie is gemaakt door Max Boogaard, in samenwerking met OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging n.a.v. de opera ‘De Apocalyps’ over Jan van Leiden eerder dit jaar.