OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 1 december 2024
Wu Zetian was de enige vrouwelijke keizer die China ooit heeft gekend. Hoe lukte haar dat in het confucianistische China met zijn traditionele rolverdeling voor mannen en vrouwen? En hoe feministisch was ze daadwerkelijk? Conservator Denise Campbell is te gast over de tentoonstelling Wu Zetian: de enige vrouwelijke keizer van China.
Verder in OVT: Surinaamse olie, ontdekking Nedersaksische ridderroman, protestantse zendelingen in Nieuw-Guinea.
Oliegeld in Suriname
De Franse oliemaatschappij Total gaat olie uit de Surinaamse diepzee winnen. President Santokhi beloofde maandag tijdens Srefidensi Dey, de dag van de Surinaamse onafhankelijkheid, dat elke Surinamer een spaarbiljet van 750 dollar - omgerekend ruim 716 euro - zal ontvangen, vanuit het idee dat alle inwoners kunnen profiteren van het zwarte goud. Dat er buitenlandse mogendheden grondstoffen uit Suriname winnen is niet nieuw. Hoe heeft deze Suriname beïnvloedt in het verleden, en wat leert dit ons over de toekomst?
Journalist Iwan Brave is hoofdredacteur van het Surinaamse jeugdjournaal. Hij schreef deze week voor Trouw over de beloftes van de Surinaamse president en vertelt meer.
De enige vrouwelijke keizer van China
Ze was de enige vrouwelijke keizer die China ooit heeft gekend. Wu Zetian veranderde van burgermeisje tot de machtigste persoon van China tijdens de zevende eeuw. Hoe lukte haar dat in het confucianistische China met zijn traditionele rolverdeling voor mannen en vrouwen? En hoe feministisch was ze daadwerkelijk?
Het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden vertelt haar verhaal en schetst een beeld van de samenleving waarin ze leefde in de tentoonstelling Wu Zetian: de enige vrouwelijke keizer van China. Conservator Denise Campbell is te gast.
Versregels van een Nedersaksische ridderroman
Jaren geleden werden dichtregels op reepjes perkament in het archief van Overijssel gevonden. De herkomst kon men niet traceren, maar nu is eindelijk duidelijk om wat voor tekst het gaat.
Onderzoeker Hedzer Uulders ontdekte dat het gaat om een unieke vondst: de strookjes tekst zijn restanten van een Nedersaksische ridderroman. Waarom is deze ontdekking zo speciaal en wat zegt dit over de Nedersaksische taal? Uulders is te gast en legt uit.
Kolonialisme van de goede bedoelingen
Protestantse zendelingen uit Nederland streken halverwege de negentiende eeuw neer in Nieuw-Guinea om de lokale Papoea-volkeren te bekeren en te ‘beschaven’. Papoea-kinderen werden vrijgekocht uit slavernij en ‘heropgevoed’.
Historicus Geertje Mak schetst in haar nieuwe boek Huishouden in Nieuw-Guinea een beeld van dit ‘kolonialisme van de goede bedoelingen’.
Historische boeken met Wim Berkelaar
Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin.
Deze week is de beurt aan Wim Berkelaar. Hij bespreekt drie historische boeken:
-
Justinianus - Peter Sarris (vert. Arian Verheij)
-
Ik heb nog nooit gelogen - Elsbeth Etty
-
Marseille 1940 - Uwe Wittstock
Het Spoor Terug: Horizontaal Leven
‘Ik wist niet beter, dit was mijn leven’ vertelt de nu 81-jarige Kees wanneer hij terugblikt op zijn tijd in het sanatorium Zonneveld in Oostkapelle. Hij was bijna drie toen hij erheen ging en bijna 10 toen hij eruit kwam.
Het was de plek om te genezen van tuberculose waar zowel hij als zijn jonge moeder aan leed. Deze bacteriële infectieziekte die meestal de longen aantast was bij Kees ook in zijn wervels gaan zitten waardoor hij het gros van de tijd op een hard gipsen bed doorbracht. Hij gaat in deze documentaire van zijn nicht, Jacomien Kodde, terug naar die tijd en terug naar die plek.
'Horizontaal Leven' is gemaakt tijdens de Oorzaken Podcast Academy 2024, met steun van het NPO-fonds en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
https://oorzaken.org/podcast-academy/
Interview en montage: Jacomien Kodde
Eindredactie Podcast Academy: Tjitske Mussche
Muziek: Peter Akkerman
Eindredactie OVT: Katinka Baehr
Eindmix: Tymen Bergman & Alfred Koster
Met veel dank aan Kees voor zijn openhartige vertelling
Nagesprek Spoor Terug: tuberculose in Nederland
Naar aanleiding van het Spoor Terug schuift medisch historicus Leo van Bergen aan om meer te vertellen over de geschiedenis van tuberculose en sanatoria. Waar TB vroeger volksziekte nummer één was, is de ziekte nu goed te behandelen, met medicatie, frisse lucht en rust, reinheid en regelmaat.