OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.
OVT
OVT 9 juli 2023
Nergens komt geschiedenis dichterbij dan in ooggetuigenverklaringen. In de achtdelige serie 'De eerste persoon' onderzoeken journalisten Julie Blussé en Pieter van Os de kracht van deze persoonlijke verslagen. In deel 1: Procopius en zijn Anekdota. Hoe heeft deze sensationele schandaalkroniek ons beeld over de nadagen van het Romeinse Rijk gevormd? Classicus Raphael Hunsucker is te gast.
Verder in OVT: De val van het kabinet en de asielinstroom, Italiaanse maffia, de roerige geschiedenis van Jenin en in Het Spoor Terug #4 van Een verborgen Surinaamse schat.
De val van het kabinet en de asielinstroom
Het kan u niet zijn ontgaan: vrijdagavond viel het kabinet Rutte 4, omdat de coalitie er niet in slaagde om tot een nieuw asielbeleid te komen. Met name de VVD wilde alleen door als dat zou worden aangescherpt. De partij maakte zich al een tijd zorgen over wat ze daar de ‘zeer hoge asielinstroom’ noemen; volgens Mark Rutte wel ‘twee tot drie keer hoger dan normaal’. Maar klopt dat wel? Dat vragen we aan Marlou Schrover, als hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in migratie.
De eerste persoon #1: Verzwegen verhalen van Procopius
Rond 550 na Christus schreef Procopius de Anekdota, letterlijk ‘het niet gegevene’ - alles wat hij eerder niet had gezegd dus. Het is een sensationele schandaalkroniek, waarin de hofschrijver van keizer Justinianus I voorgoed afrekent met de corruptie en vunzigheid van het Byzantijnse hof waar hij voor werkte.
Pas eeuwen na zijn dood werd het uitgegeven en zou het ons beeld van de nadagen van het Romeinse Rijk vormen. Te gast is classicus Raphael Hunsucker.
Het Spoor Terug: Een verborgen Surinaamse schat #4 naar Suriname
In de laatste aflevering van de vierdelige podcast Een verborgen Surinaamse schat reist theatermaker Mathieu Wijdeven af naar de geboortegrond van zijn betovergrootvader. Wat is er over van het gedachtengoed van G.G.T. Rustwijk in het hedendaagse Suriname?
Tijdens zijn onderzoek komt Mathieu te staan in het Thaliatheater waar zijn betovergrootvader zijn onemanshow opvoerde, en spreekt hij met Surinamers over Rustwijk én over hun land toen en nu. Rustwijk blijkt in zijn tijd, meer dan honderd jaar geleden, al voor viering van de afschaffing van de slavernij te hebben gepleit. Hoewel Mathieu voor zijn zoektocht niet van het bestaan van G.G.T. Rustwijk wist, krijgt zijn betovergrootvader een steeds prominenter gezicht.
De roerige geschiedenis van Jenin
Afgelopen week vielen honderden Israëlische militairen met veel geweld het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin binnen. Twaalf mensen, onder wie vijf kinderen, kwamen om het leven en ruim honderd anderen raakten gewond. In 2003 werd het kamp al eerder binnengevallen door Israël. In 2013 opnieuw.
Wat is de geschiedenis van het kamp, en hoe groeide het uit tot symbool van verzet? De Nederlands-Israëlische antropoloog Erella Grassiani is te gast.
Eenzame strijder tegen de maffia
Afgelopen week heeft de Italiaanse politie weer 68 leden van de maffia opgepakt. Het is een van de vele acties in de decennialange strijd tegen de Italiaanse onderwereld. De macht van de maffia begon pas echt te groeien in de jaren '70 en '80. In die periode zet één man alles op het spel om de zogenaamde Cosa Nostra ten val te brengen: de Siciliaanse onderzoeksrechter Giovanni Falcone.
Het boek De eenzaamheid van moed, dat dinsdag uitkwam, schetst een portret van Falcone en zijn jarenlange strijd tegen maffiabaas Totò Riina en de Italiaanse onderwereld, een strijd die hij uiteindelijk met zijn leven moest bekopen. Italië-kenner Arthur Weststeijn is te gast.