OVT
OVT 26 september 2021
230 jaar geleden maakte Mozart de populairste opera ooit: 'Die Zauberflöte'. Weten we wel welke geheimen de tekst verbergt? In het Spoor Terug ontrafelt Michal Citroen het verhaal over symbolen, rituelen, geheime boodschappen en verboden gezelschappen.
Verder: Duitse democraten waarschuwen deze verkiezingen voor het 'Rode gevaar', excuses voor de Algerijnse Harki-soldaten, en Gustaaf Peek over zijn nieuwe historische roman 'A.D.'.
Duitse verkiezingen: SPD is het Rode Gevaar
De SPD wil Duitsland uitleveren aan het socialisme. Met die boodschap probeert de CDU-CSU het onheil van de naderende nederlaag bij de verkiezingen van aanstaande zondag te weren. Want het 'Rode Gevaar' zou als vanouds op de loer liggen om het land te destabiliseren, aldus de christendemocratie bij monde van haar voorman Armin Laschet.
Het is een oud spookbeeld en zondagavond laat of maandag 27 september als de eerste verkiezingsuitslagen uitslagen binnenkomen, weten we of het heeft gewerkt. Waar komt dit spookbeeld vandaan, en maakt het kans om de Duitsers alsnog te laten kiezen voor de Mutti-loze Christen Democratie? Te gast is de geboren Duitser en Nederland-correspondent voor ons grote buurland, Annette Birschel.
Eerherstel voor Algerijnen die meevochten voor Frankrijk
Afgelopen maandag heeft de Franse president Macron zijn excuses gemaakt aan de Algerijnen die hebben meegevochten met het Franse koloniale leger ten tijde van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog, de zogenoemde Harki’s. Bovendien kondigde Macron een nieuwe wet aan die voor erkenning en eerherstel van deze groep moet zorgen.
Historicius Niek Pas is te gast om de dramatische geschiedenis van deze Harki’s uit de doeken te doen
Gustaaf Peek over nieuwe historische roman 'A.D.'
In zijn nieuwste boek A.D. schrijft romanschrijver Gustaaf Peek over de Nederlanders die aan het eind van de 16e eeuw de eerste tocht naar De Oost ondernamen, én over de mensen die deze Nederlanders aan hun kust zagen verschijnen.
Peek kiest er in zijn boek voor om dicht op de huid van zijn personages te kruipen, zodat je als lezer op duur bijna proeft hoe het drinkwater aan boord naar lijkvocht smaakt, ruikt hoe een etterende wond van een matroos gaat stinken, en de gekte voelt van de driehonderd Nederlanders die deze jarenlange tocht naar onbekende oorden maken, en waarvan het grootste deel niet levend terug zal keren. Gustaaf Peek is te gast
Artis-geschiedenis met pinguïnoppasser Job van Tol
Als je een basisschoolklas vraagt wat ze later wil worden, kun je ervan uitgaan dat zeker één kind zegt in de dierentuin te willen werken. Job van Tol is het gelukt. Hij werkt al sinds 2008 in dierentuin Artis, met onder andere de pinguïns.
Welke mensen en dieren gingen hem voor? In het archief vond Van Tol de geschiedenis van dier en mens in de bijna 200-jaar oude dierentuin Artis. Daarover verscheen deze week zijn boek, getiteld De oppasser. Met Job van Tol praten we over verleden en toekomst van de Artis-bewoner.
Historische boeken met Bart Funnekotter
Elke maand worden de nieuwste historische boeken besproken door afwisselend Wim Berkelaar en Bart Funekotter. Deze week is Funnekotter aan de beurt. Hij las voor ons:
- 'Wij zijn maïs' van Henk Boom (Athenaeum);
- 'Antwerpen: de gloriejaren' van Michael Pye (Bezige Bij);
- 'Van Augustus tot Constantijn' van Barry Strauss (Omniboek);
- 'Duitsland: een natie en haar geschiedenis' van Helmut Walser Smith (Arbeiderspers)
Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd daarvoor onze Facebookpagina in de gaten.
Wim Berkelaar over Librisprijs-kanshebber 'Denken is verukkelijk'
In de aanloop naar de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs 2021 op 31 oktober, bespreekt een van onze boekrecensenten elke week een kanshebber op de prijs.
Deze week werpt Wim Berkelaar een blik op Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest van Margriet van der Heijden.
Het Spoor Terug: Jammerlijke rijmelarij?
Een documentaire van Michal Citroen
230 jaar geleden op 30 september 1791 was de première van de populairste opera ooit: Die Zauberflöte van W.A. Mozart. Mozart was dolgelukkig met de volle zalen voor z’n, zou later blijken, laatste opera. Maar de ontvangst was gemengd: schitterende muziek; waardeloos en onbegrijpelijk sprookje. Er volgden meer dan 2 eeuwen vol verbazing, ongeloof en onbegrip voor het libretto, de tekst, van Mozarts librettist Schikaneder. Maar dankzij het levenswerk van geesteswetenschapper Tjeu van den Berk is het raadsel van het ‘sprookje’ nu ontsluierd.
In het Spoor Terug volgt Michal Citroen een verhaal over symbolen, rituelen, geheime boodschappen en verboden gezelschappen in Wenen in de tijd vlak na de Franse Revolutie.