OVT

OVT 23 mei 2021

Het Israëlisch-Palestijns conflict, dat de afgelopen twee weken in alle hevigheid oplaaide, eindigde vrijdagochtend uiteindelijk in een bestand. Is een duurzame vrede mogelijk?

Verder: hoe Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink de Nederlandse musical maakten, historische boeken met Bart Funnekotter en de geschiedenis van het vrouwelijk orgasme.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Erkenning van de oorspronkelijke bewoners: beter laat dan nooit?

Het Metropolitan Museum in New York heeft onlangs een bijzondere plaquette op de gevel geplaatst, waarop ze de oorspronkelijke bewoners van de regio erkennen: de Lenape. Het museum zegt daarmee ‘recht te willen doen aan de geschiedenis’.

Musea in Australië en Nieuw Zeeland hebben al eerder dit soort plaquettes geplaatst. Maar heeft zoiets zin? Van de Lenape zijn er nog maar weinig en ze wonen niet in New York.

Mauritshuisdirecteur Martine Gosselink schreef het boek New York Nieuw-Amsterdam. De Nederlandse Oorsprong Van Manhattan, en geeft commentaar.

Historische boeken met Bart Funnekotter

Historicus Bart Funnekotter bespreekt de nieuwste historische boeken. Met ditmaal:

  • Gevecht om de troon. De Rozenoorlogen en de opkomst van de Tudors van Dan Jones.
  • Jan Tinbergen. Een econoom op zoek naar vrede van Erwin Dekker.
  • Agent Sonya. Het bloedstollende en waargebeurde verhaal over de belangrijkste vrouwelijke spion uit de geschiedenis van Ben Macintyre.
  • De boekhandelaar van Florence. De renaissance, de boekdrukkunst en de veranderende kracht van ideeën van Ross King.

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

De Nederlandse angst voor een nieuwe wereldoorlog

Nederland vocht niet mee in de Eerste Wereldoorlog en bleef daarom een hoop oorlogsleed bespaard. Onbekommerd sukkelden we door tot de Tweede Wereldoorlog ons wakker schudde. Zo werd lange tijd gedacht.

Maar waren de Nederlanders wel zo naïef tussen de twee wereldoorlogen in? Historicus Wouter Linmans dook in de hoofden van de mensen uit die tijd, en kwam erachter dat Nederlanders wel degelijk over een toekomstige oorlog tobden. Hoe stelden ze zich die voor? Waar waren ze precies bang voor? Daarover gaat Linmans' proefschrift De oorlog van morgen, dat afgelopen week verscheen.

Hoe Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink de ‘Mjoeziekul’ maakten

Bij het woord musical denken we vaak aan de zingende poezen van Cats en andere Joop van den Ende-producties. Daarbij wordt nog wel eens vergeten dat Nederland ook een eigen musicaltraditie heeft, op de kaart gezet door de pioniers Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Samen maakten ze zeven musicals, met liedjes als ‘Zeur niet’, ‘Het is over’ en ‘Vluchten kan niet meer’ die inmiddels verankerd zijn in de canon van de Nederlandse muziekgeschiedenis. Deze week verscheen hierover het boek Mjoeziekul van Sanne Thierens. De auteur vertelt ons hoe Bannink en Schmidt de musical naar Nederland haalden.

De column van Abdelkader Benali

Uitvaart

De vierde Gaza-oorlog

Het begon met een dreigende provocatieve huisuitzetting van vier Palestijnse families in Oost-Jeruzalem, die plaats zouden moeten maken voor Joodse kolonisten. Daarop volgden raketaanvallen van Hamas, en daarna was wat deskundigen de vierde Gaza-oorlog noemen een feit. Inmiddels zijn er 232 slachtoffers aan Palestijnse kant te betreuren en 12 Israëlische oorlogsdoden gevallen. Nu is er, dankzij buitenlandse diplomatiek druk, een bestand.

Betekent het bestand ook een eind aan de oorlog? Belangrijker nog, kan er ook een duurzame vrede op volgen? Robert Serry is te gast. Serry was van 2008 tot 2015 VN-gezant voor het vredesproces in het Midden Oosten, en is momenteel speciaal adviseur bij het European Institute for Peace in Brussel. 

Het Spoor Terug: De geschiedenis van het vrouwelijk orgasme

Een documentaire van Lotte van Gaalen

Rond de anatomie en de seksualiteit van de vrouw hebben altijd misverstanden en mysteries bestaan. Is de clitoris een normaal orgaan, of is de clitoris gecreëerd door de duivel? Zijn vrouwen ten diepste seksloze wezens of zijn ze juist slaaf van hun driften? 

Radiomaker Lotte van Gaalen vroeg zich af hoe het eigenlijk komt dat kennis over de anatomie van de vrouw zo lang vaag en incorrect is gebleven. Ze belandde in een wirwar van ongelofelijke mythes en misverstanden over het vrouwenlijf.

In de documentaire worden fragmenten gebruikt uit de film Hysteria (2011) van Tanya Wexler.